Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τον νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα της Κομισιόν, βάσει του οποίου «η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου εντείνει τις προκλήσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027».
Σύμφωνα με τον Δημ. Παπαδημούλη, στον ενωσιακό προϋπολογισμό «το ποσοστό των δημόσιων δαπανών στην Ένωση σε σχέση με το συνδυασμένο ακαθάριστο ευρωπαϊκό εισόδημα βαίνει διαρκώς μειούμενο (1.25% το 1993-1999 σε 1.03% το 2014-2020), ενώ η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η πολιτική συνοχής τα τελευταία χρόνια σημειώνουν μείωση ως ποσοστό του προϋπολογισμού», και παράλληλα «αύξηση σημειώνεται επί των κονδυλίων για την ενίσχυση των πρόσθετων στόχων του τομέα της Άμυνας, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, και της Ενίσχυσης της Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Συνόρων».
Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν σε ποιο ύψος σχεδιάζει την αύξηση του προϋπολογισμού «ώστε να μην θιγούν η πολιτική συνοχής και η ΚΑΠ, αλλά να ενισχυθούν πολιτικές όπως το Erasmus+ και το Horizon2020», πώς θα αντικατοπτρίζονται σε αυτόν «οι ανάγκες των λιγότερο αναπτυγμένων οικονομιών και περιφερειών της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα», και τέλος, «τί προτείνει για την αύξηση των ιδίων πόρων των Κοινοτικών Προϋπολογισμών».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:
Θέμα: Νέος Κοινοτικός Προϋπολογισμός και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Στις 14 Φεβρουαρίου η Κομισιόν δημοσιοποίησε σημείωμα για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020,καθώς η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου εντείνει τις προκλήσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Το ποσοστό των δημόσιων δαπανών στην Ένωση σε σχέση με το συνδυασμένο ακαθάριστο ευρωπαϊκό εισόδημα βαίνει διαρκώς μειούμενο (1.25% το 1993-1999 σε 1.03% το 2014-2020), ενώ η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η πολιτική συνοχής τα τελευταία χρόνια σημειώνουν μείωση ως ποσοστό του προϋπολογισμού.
Αύξηση σημειώνεται επί των κονδυλίων για την ενίσχυση των πρόσθετων στόχων του τομέα της Άμυνας, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, και της Ενίσχυσης της Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Συνόρων.
Με δεδομένη την ανησυχητική αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων εντός της ΕΕ, ερωτάται η Κομισιόν:
1. Πώς και σε ποιο ύψος προτείνει να αυξήσει συνολικά τον προϋπολογισμό ως ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ώστε να μην θιγούν η πολιτική συνοχής και η ΚΑΠ, αλλά να ενισχυθούν πολιτικές όπως το Erasmus+ και το Horizon2020;
2. Πώς ο νέος προϋπολογισμός θα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των λιγότερο αναπτυγμένων οικονομιών και περιφερειών της ΕΕ (σενάριο 2 του σημειώματος), όπως είναι η Ελλάδα;
3. Τι προτείνει για την αύξηση των ιδίων πόρων των Κοινοτικών Προϋπολογισμών; Πώς αξιολογεί τις σχετικές προτάσεις της επιτροπής Μόντι;