Παπαδημούλης: Τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας

“Τα πολύ δύσκολα είναι ήδη πίσω μας, η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων θα εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή”, δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι “όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι να εμφανίσουν την κυβέρνηση ότι όπου να ‘ναι πέφτει, θα γεράσουν περιμένοντας, τους συνιστώ να αλλάξουν τροπάριο”.

O κ. Παπαδημούλης είπε ακόμη πως “οι επόμενοι κόμποι- και είναι από τους τελευταίους δύσκολους- είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, με τις αλλαγές που χρειάζονται, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πολυτραυματισμένο ασφαλιστικό θα δίνει συντάξεις και στις επόμενες γενιές και η ελάφρυνση του χρέους.

Και αυτά τοποθετούνται Ιανουάριο και Φεβρουάριο”.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να διώξει από μόνη της το ΔΝΤ”, όμως “αν το ΔΝΤ αποφασίσει ότι θέλει να μείνει στο πρόγραμμα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι το θέλουν οπωσδήποτε, ας δεχθούν και τη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη σοβαρή μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους”.

“Δεν είναι δυνατόν το ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι να το θέλουν a la carte” τόνισε.

Όπως διευκρίνισε “δεν έφερε αυτή η κυβέρνηση το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ούτε στην Ευρώπη” και “από ό,τι όλοι αντιλαμβάνονται και η Κομισιόν και μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο- μέχρι τον Μάρτιο είναι στο πρόγραμμα ούτως ή άλλως- και μέχρι στιγμής αυτός που δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για το τι θέλει να κάνει είναι το ίδιο το ΔΝΤ, καθώς πιέζει τους Ευρωπαίους για μία σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου του χρέους και την ελληνική κυβέρνηση για πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό”.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδημούλης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, αν το ΔΝΤ αποφασίσει ότι θέλει να μείνει, να εξασφαλίσει, να παλέψει και να επιδιώξει να γίνει δεκτή και η άποψη του Οργανισμού για μεγάλη απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

“Τρόποι υπάρχουν. Αυτό που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική βούληση των Ευρωπαίων δανειστών.

Οι τρόποι είναι μακρά περίοδος χάριτος, σταθεροποίηση και μείωση του επιτοκίου και πολύ μακρά περίοδο αποπληρωμής” εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι θα πρέπει “να πάψουν τα πρωτοπαλίκαρα των σκληρών μνημονιακών πολιτικών, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να το παίζουν αντιμνημονιακοί”, ενώ για το ενδεχόμενο ευρύτερων συναινέσεων επισήμανε ότι “ο Τσίπρας και η κυβέρνηση είπαν από την πρώτη στιγμή, ότι είμαστε ανοιχτοί για τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, θέλουμε διάλογο, είμαστε ανοιχτοί και για τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είτε σε επιμέρους θέματα είτε και γενικά”.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι “μέχρι τώρα στο θέμα αυτό υπάρχει άρνηση και αντιπολίτευση πολύ μικροπολιτική κατά τη γνώμη μου”.

“Εμείς δεν παρακαλάμε κανέναν, η κυβέρνηση προχωράει, έχει σαφή εντολή, είναι σταθερή έχει περισσότερους βουλευτές από αυτούς με τους οποίους κυβέρνησε ο κύριος Μητσοτάκης για χρόνια την Ελλάδα πριν 25χρόνια” υπογράμμισε.

Exit mobile version