Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την εξαίρεση των έκτακτων δαπανών που αφορούν την αντιμετώπιση του προσφυγικού, από το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.
Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Β. Σόιμπλε να είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα της αφαίρεσης των δαπανών για τους πρόσφυγες από το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την Επιτροπή περαιτέρω πληροφορίες καθώς και το χρονοδιάγραμμα μίας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης.
Παράλληλα ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου που επιβεβαίωσε ότι το θέμα της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας έχει τεθεί από την Κυβέρνησή του προς την ΕΕ, ζητά από την Κομισιόν να αναφέρει «ποια άλλα μέτρα εξετάζει ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού«.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος, αντιμετωπίζοντας την προσφυγική κρίση με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη. Έχοντας ως δεδομένες τις αυξημένες προσφυγικές ροές και τα μικρά βήματα που έχουν γίνει στην υλοποίηση τόσο των αποφάσεων της ΕΕ, όσο και της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, προκύπτει η ανάγκη να διοχετευθούν έκτακτοι πόροι για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης αυτής της ειδικής κατάστασης.
Συγκεκριμένα, σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου μόνο μέσα στο 2015 δέχτηκε πάνω από 800.000 ανθρώπους, η ανάγκη για την λήψη έκτακτων μέτρων χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρύνεται ο ήδη επιβαρυμένος προϋπολογισμός είναι μεγάλη. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε πως έχει ζητήσει από την ΕΕ ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας ενώ ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα φαίνεται να είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα της αφαίρεσης των δαπανών για τους πρόσφυγες από το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Βάσει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
Εξετάζει το ενδεχόμενο να μην περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών τα έκτακτα έξοδα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης και αν ναι, με τι χρονοδιάγραμμα;
Εκτός από την ευελιξία στο ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας, ποια άλλα μέτρα εξετάζει ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού;