Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ «τρέχουν» για να βρεθεί λύση, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να ολοκληρωθεί η συμφωνία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο κ. Παπδημούλης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», επισήμανε ότι στις προθέσεις των δανειστών είναι να βρεθεί λύση ενόψει της εαρινής συνόδου κορυφής του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου, αλλά και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Απριλίου, και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ είναι πιθανόν να υποχωρήσει και να δώσει ψήφο ανοχής, αφού -όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης– η Ελλάδα σηκώνει όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
«Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει άποψη, δεν εγκατέλειψε τις προσεγγίσεις του για τους αριθμούς, αλλά ενδεχομένως να δώσει μια ψήφο ανοχής με δεδομένο ότι η Ελλάδα σηκώνει όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης» τόνισε και επέκρινε τον Γερμανό υπουργό Β. Σόϊμπλε ότι «θέλει οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πιλοτήριο του τρίτου προγράμματος, αλλά δεν θέλει τις απόψεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε, επίσης, ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, θα δώσει το «σήμα», προκειμένου να εισέλθει στην τελική ευθεία η αξιολόγηση και χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχημένη την επίσκεψη του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, καθώς –όπως είπε- οι συνομιλητές συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει σύντομα.
«Νομίζω ότι από τη στιγμή που όλοι οι παίκτες με τους οποίους συζητήσαμε το θέλουν αυτό νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία» σημείασε και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του κ. Στουρνάρα.
«Οι Ευρωπαίοι θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, γιατί αντιμετωπίζουν έναν συνδυασμό προβλημάτων, μια πολυκρίση, στασιμότητα στην Οικονομία και εύθραυστη μικρή ανάπτυξη, Προσφυγικό, τρομοκρατία και βρετανικό δημοψήφισμα» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι πιθανή αποτυχία της αξιολόγησης «θα τροφοδοτήσει την κάλπη του “όχι” στη Βρετανία και αυτό δεν το θέλει η ευρωπαϊκή ηγεσία».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Προσφυγικό, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο μπροστά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της από οποιονδήποτε άλλο, καθώς, όπως ανέφερε, υλοποίησε τις δεσμεύσεις της σε ποσοστά της τάξης του 90%, η Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω από το 20% η δε Τουρκία δεν έχει αρχίσει ακόμα να τις εφαρμόζει.