Παπαχριστόπουλος στον Realfm 97,8: Κάποιοι από τους υπουργούς ήξεραν για τους νεκρούς την ώρα της ενημέρωσης του Πρωθυπουργού

“Υπάρχουν διαχρονικές, μεσαίες και άμεσες ευθύνες. Δεν κρύβομαι πίσω από την κλιματική αλλαγή, ούτε πίσω από την ταχύτητα του ανέμου, πιστεύω πρέπει να ερευνηθεί το θέμα της εκκένωσης και το θέμα της Μαραθώνος. Είναι δύο ζητήματα που πρέπει να ερευνηθούν με απόλυτη διαφάνεια, να ξέρουν οι πολίτες αν υπήρχε δυνατότητα εκκένωσης και δεν έγινε και τι δυνατότητα υπήρχε σε σχέση με τη Μαραθώνος” ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μίλησε στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Στραβελάκη.

“Κρατάω χαμηλούς τόνους. Θέλει ψυχραιμία, ήδη η εισαγγελία κάνει τη δουλειά της και αν πράγματι υπάρχουν ευθύνες τη στιγμή που υπάρχουν 90 περίπου νεκροί, πρέπει να είμαστε χαμηλών τόνων, κυβερνάμε και όταν κυβερνάς έχεις την ευθύνη, τελεία και παύλα. Αν η αυτή ευθύνη είναι θέμα ευθιξίας ή όχι είναι άλλο θέμα, αλλά την ευθύνη την έχεις” τόνισε.

“Σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να μιλάει ένας άνθρωπος, ένας συγκεκριμένος και όχι πολλοί. Έχω μια δική μου προσωπική θέση για αυτό το θέμα, είναι σημεία που έχω διαφωνήσει. Το “είμαστε περήφανοι” διαφωνώ, δεν είσαι υπερήφανος όταν έχεις χάσει 90 ζωές. Είσαι προσεκτικός. Αφήνω τις διαχρονικές ευθύνες και εγώ ξέρω για την κλιματική αλλαγή και εγώ ξέρω τι έγινε στην Ιαπωνία και την Αμερική” συμπλήρωσε.

“Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος, άκουσα πολλούς από τους παθόντες, έλεγαν ότι βλέπαμε τη φωτιά και σε 5 λεπτά ήταν στα σπίτια μας. Ξέρετε, την ευθύνη της εκκένωνης μιας περιοχής πρέπει κάποιος να την πάρει. Αν μπορούσε και δεν το έκανε πρέπει να ζητηθεί ευθύνη για αυτό το πράγμα και χάθηκαν κάποιοι άνθρωποι” ανέφερε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις απάντησε: “Λέω ναι και δεν είναι απαραίτητο να είναι υπουργοί. Ξέρω ότι ο Τόσκας ήταν παρών και δεν έφυγε δευτερόλεπτο. Ταυτόχρονα υπήρχε το μέτωπο της Κινέτας. Οι 13 εστίες στην Κινέτα ήταν για μένα σημάδι. Ήταν παρών από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν τον είδα να είναι σκάρτος. Δεν κοιμόταν καθόλου. Από εκεί και πέρα αφήστε να το δούμε, αυτό δείχνει και ο τρόπος που άκουσα τον Πρωθυπουργό να μιλάει ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές. Η πολιτική προστασία θα έπρεπε να είναι αναβαθμισμένη εδώ και καιρό κατά τη γνώμη μου”.

“Τι συμφέρον είχε η κυβέρνηση να κρύψει τον νεκρό; Κανένα. Δεν κρύβονται οι νεκροί. Το Μάτι έχει 15.000 κατοίκους και οι 5000 να ήταν εκεί, έχουν αδέλφια, πατεράδες, μανάδες, συζύγους, παιδιά. Όταν ακούσω ότι υπάρχουν νεκροί και είναι σε εξέλιξη όλες οι επιχειρήσεις δεν νομίζω ότι ήταν καλό εκείνη την ώρα να ξεκινήσουν όλοι οι συγγενείς τους να κατευθύνονται προς το Μάτι. Πιστεύω και εγώ αν ήμουν εκεί, θα το χειριζόμουν έτσι. Θα το άφηνα για δύο με τρεις ώρες, εγώ θα το άφηνα, δεν ξέρω αν το άφησαν. Εγώ θα το έκανα” τόνισε.

“Πιστεύω ότι το ήξεραν. Πιστεύω ότι την ώρα που ο Πρωθυπουργός, το είπε άλλωστε και ο κ. Σκουρλέτης πήγε να ενημερωθεί, εγώ πιστεύω ότι τον ενημέρωσαν. Ξέρω ότι εκείνη την ώρα ξεκίνησε όλη η ιστορία και λογικά είπαν ότι μετά τη συνεδρίαση τον ενημέρωσαν. Πιστεύω ότι λογικά, κάποιοι από τους υπουργούς πρέπει να ήξεραν και εγώ θα έπαιρνα την ευθύνη και θα έλεγα ναι δεν χρειάζεται πανικός. Δεν ήμουν παρών αλλά αυτό δεν είναι το μεγάλο ζήτημα. Μπορούσε να γίνει εκκένωση;” συμπλήρωσε

“Όταν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ζήτησε και συγγνώμη. Όταν αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη εννοείται ότι λες και συγγνώμη. Είναι αυτονόηταν και πάνε μαζί. Με κάλυψε ένα δισεκατομμύριο στα 100. Θέλω δικαστική διερεύνηση με ωραίο και ήρεμο τρόπο από εδώ και πέρα” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

https://media.enikos.gr/data/podcasts/587406_56a2cbc7f9-9740ff3a481aada0.mp3


Exit mobile version