Πάντοαν: Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ η Ιταλία δεν θα ακολουθήσει

«Νομίζω πως κάθε συσχετισμός μεταξύ Grexit και Ιταλίας είναι αδόκιμος» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Carlo Padoan, στο περιθώριο του συνεδρίου Ambrosetti, όπως μεταδίδει το CNBC και συμπλήρωσε: «Η χώρα δεν διατρέχει τον κίνδυνο να εγκαταλείψει το ευρώ, αν το πράξει η Ελλάδα. Η Ιταλία έχει ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της και κερδίζει αρκετή εμπιστοσύνη στις αγορές», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι μετά από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, οι αγορές θα αποτιμούσαν εκ νέου το ρίσκο της Ιταλίας για έξοδο από το κοινό νόμισμα, αναφέρεται στο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς για το αν ο Βαρουβάκης έχει δίκιο, ο Padoan απάντησε: «Δεν ξέρω αν έχει δίκιο. Νομίζω ότι οποιαδήποτε επιλογή Grexit είναι πολύ κακή κι ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνουμε ενωμένοι μέσα στο Ευρώ και να κινηθούμε προς μία μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης για την Ελλάδα.»

Συμπλήρωσε πάντως ότι δε νομίζει πως η Ιταλία θα χρειαστεί να πληρώσει μεγαλύτερα επιτόκια λόγω των επιπτώσεων ενός ελληνικού ατυχήματος. «Τα θεμελιώδη στοιχεία έχουν ισχυροποιηθεί σημαντικά στο πρόσφατο παρελθόν, όπως δείχνει π.χ. και η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη.»

Μία ιταλική έξοδος από το Ευρώ, εκτιμάται, θα ήταν πολύ πιο καταστροφική από ένα Grexit, κι αυτό γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες διακατέχουν πολύ μεγαλύτερα ποσά ιταλικού χρέους – το οποίο, ας σημειωθεί, είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου μετά από αυτό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Exit mobile version