Πάνος Καρβούνης: Η Συνθήκη Σένγκεν είναι μονόδρομος

Ο κ. Καρβούνης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το προσφυγικό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να φυλάσσει τα ελληνικά άρα και ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς και να προβαίνει στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών που καταφθάνουν στο ελληνικό έδαφος. Και τούτο, για λόγους ασφαλείας, διότι οι άνθρωποι αυτοί μεταβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε.

Ο ίδιος, απαριθμώντας τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα, κατά πρώτον, πρέπει να δημιουργήσει τα hotspots στα πέντε νησιά και κατά δεύτερον, να παρέχει προσωρινή υποδοχή στους ανθρώπους που εισέρχονται στο έδαφός της. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντέξει ένα κύμα 800,000 προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα στο περασμένο έτος

Εν συνεχεία, ερωτηθείς σχετικά, ο Επικεφαλής είπε εμφαντικά ότι: “Η Συνθήκη Σένγκεν είναι μονόδρομος. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα εκδίωξης της Ελλάδας”. Επίσης, πρόσθεσε ότι ούτε θέμα αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν υπάρχει. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η εν λόγω Συνθήκη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δεδομένου ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα σύνολο ελευθεριών όπως η ελεύθερη –χωρίς διαβατήριο- κυκλοφορία σε άλλες χώρες.

Από την άλλη, φέρουμε και μια μεγάλη υποχρέωση “να φυλάμε καλά τα σύνορα και να ξέρουμε ποιος βρίσκεται εντός τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Εάν η Ελλάδα δεν ταυτοποιεί και δεν κάνει τους ελέγχους που πρέπει, μπορεί να κλείσουν εσωτερικά σύνορα εντός Σένγκεν. Όμως δεν πρόκειται περί απειλής αλλά για μια πρόβλεψη της ίδιας της Σένγκεν, για τη διαφύλαξη της ύπαρξής της”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρβούνης δεν παρέλειψε ακόμη να εκφράσει την αισιοδοξία του αναφορικά με την ετοιμότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στο σύνολο των σχετικών υποχρεώσεών της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, έχοντας πάντοτε την αμέριστη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, ανέφερε ότι τον επόμενο Μάρτιο η τελευταία θα καταθέσει επισήμως πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Ως προς την Τουρκία, ο Επικεφαλής δήλωσε πως ο ρόλος της είναι αποφασιστικός. “Χωρίς τη συνδρομή της Τουρκίας δεν λύνεται το πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με τον ρόλο της Ευρώπης στο Συριακό ζήτημα, επεσήμανε ότι καταβάλλει προσπάθειες μέσα από τους θεσμούς και τους μηχανισμούς της, συνεργαζόμενη παράλληλα με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με σκοπό να τερματιστεί αυτός ο εμφύλιος πόλεμος.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να εμπλακούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στη διευθέτηση του προσφυγικού, ο κ. Καρβούνης την χαρακτήρισε ως πολύ θετική και ανέφερε ότι θα τη στηρίξει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Ο στρατός, όντας μια πολύ οργανωμένη δύναμη, μπορεί να συνδράμει τόσο στο στήσιμο των πέντε hotspots στα ελληνικά νησιά, όσο και σε δύο άλλα κέντρα στο Σχιστό και στη Σίνδο, όπου θα μεταφέρονται οι άνθρωποι από τα νησιά πριν αναχωρήσουν για τις χώρες τελικής υποδοχής”, είπε κλείνοντας.

Exit mobile version