Δύσκολη εξίσωση αποτελεί το πώς θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με δια ζώσης λειτουργία κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, που αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου.
Οι πρυτάνεις αναμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των ΑΕΙ, αλλά θεωρούν πρακτικά ανεφάρμοστο τον έλεγχο από τους καθηγητές των πιστοποιητικών εμβολιασμού, της νόσησης ή του τεστ των φοιτητών όταν πρόκειται για μαθήματα σε μεγάλα αμφιθέατρα.
Μάλιστα δεν αποκλείουν περιπτώσεις ακτιβισμού από φοιτητές ή ακόμη και μαζικότερες αντιδράσεις από φοιτητικές παρατάξεις.
Πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρουν ότι από τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζεται ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορεί να «απαντά» εάν ο φοιτητής έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει, με βάση τον ΑΜΚΑ του φοιτητή. Πρόκριμα των όποιων αποφάσεων θεωρείται η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων το πρώτο 15μερο μετά το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων είναι σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας για το θέμα, ενώ δεν αποκλείεται και έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου.
«Το face control θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ενώ δεν είναι και λειτουργικό σε ένα μάθημα με 100 φοιτητές» ανέφερε στην «Καθημερινή» πρύτανης κεντρικού ΑΕΙ. Μάλιστα δεν αποκλείεται φοιτητικές ομάδες να επιχειρήσουν να πολιτικοποιήσουν τη διαδικασία ελέγχων.
Ενδεικτικό είναι ότι πως έως τώρα υπήρξαν διοικητικοί υπάλληλοι που αρνήθηκαν να μπουν στη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών, επικαλούμενοι την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.
Πηγή: enikos.gr