Παναγιωτόπουλος στον Realfm 97,8: Το ζήτημα είναι να υπάρξει ένα “κόκκινο φανάρι” στις επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας – Τι είπε για τα F-35

“Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Ευρώπη αποφασίζει να λάβει μέτρα κατά της ανεξέλεγκτης πλέον επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν. Το εμπάργκο όπλων, ασφαλώς και δεν θα σταματήσει την τουρκική εισβολή στη Συρία, όμως θα τους κάνει να σκεφτούν λίγο παραπάνω τι γίνεται όταν μια συμπεριφορά έχει και συνέπειες στη διεθνή τάξη. Για μένα πρέπει να δηλώσουμε ως κυβέρνηση και προσωπικά εγώ, την ικανοποίηση μας ως προς τη στάση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασφαλώς και θα υπάρχει πάντα το ζήτημα αν οι κυρώσεις ή η καταδικαστική ρητορική όλης αυτής της συμπεριφοράς φέρνουν τελικά και την αποτροπή. Θα φανεί από τη συνέχεια” δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα, ανέφερε ότι “το ζήτημα είναι να υπάρξει ένα “κόκκινο φανάρι” σε αυτές τις επιθετικές συμπεριφορές και θα δούμε που θα οδηγήσει, δεν είμαι σίγουρος ότι θα ανακοπεί η Τουρκία, αν και νομίζω ότι η εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα καταδείξουν και τα προβλήματα για την Τουρκία μέσα στη Συρία“.


“Η Τουρκία λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το δίκαιο του ισχυρού και ειδικά το δίκαιο του στρατιωτικά ισχυρού. Από εκεί και πέρα σε όλα αυτά υπάρχει ένα όριο. Αν δεν υπάρχει όριο, τότε τελικά καταλήγουμε να μιλάμε για υποχωρητισμό και ενδοτισμό από πλευράς της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε έναν παίκτη που πλέον κινείται ανεξέλεγκτα, όχι μόνο απειλεί αλλά προβαίνει και σε πράξεις επιθετικές ή πολεμικές. Θα δούμε που θα σταματήσει αυτό, θεωρώ ότι κάπου θα σταματήσει αρκεί να μην γυρνάνε όλοι την πλάτη και αντιθέτως να ασχοληθούν και φαίνεται ότι αρχίζουν να ασχολούνται” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους εξοπλισμούς απάντησε ότι “κάποια στιγμή η χώρα μας ασφαλώς θα μπει σε τροχιά απόκτησης αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Αυτό επιβάλλει η διαρκής προσπάθεια για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της χώρας. Επομένως κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θα έλεγα μια ευνοϊκή συγκυρία και ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε η χώρα να δηλώσει την πρόθεσή της, όχι όμως να προχωρήσει αμέσως στην απόκτηση αυτού του αεροσκάφους, απομένουν πολλά βήματα να γίνουν ακόμα. Λόγω της απόκτησης των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία ως αντίποινα αποφασίστηκε η Τουρκία να αποβληθεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, επομένως η Τουρκία πετιέται έξω από αυτή την προοπτική με απόφαση των ΗΠΑ. Θα μπορούσε η Ελλάδα να μπει στη θέση της; Είναι ένα ενδεχόμενο που μελετάμε και βέβαια στα πλαίσια της στρατηγικής σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι δυνατότητες ενός διαλόγου και προς αυτόν τον σκοπό με τους Αμερικανούς αναβαθμίζονται. Από εκεί και πέρα όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει αυτό το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς, αυτό το προηγμένο οπλικό σύστημα, θα πρέπει να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 που διαθέτουμε ήδη στην έκδοση viper και να γίνει στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Τις επόμενες ημέρες θα φέρουμε στη Βουλή τις σχετικές συμβάσεις γύρω την αναβίωση της ΕΑΒ μέσα από αυτό το πρόγραμμα και εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, θα ανοίξει ο δρόμος να πατήσει στα πόδια της η ΕΑΒ, να προχωρήσει η αναβάθμιση των δικών μας F-16, να προσελκύσει η ΕΑΒ και άλλες τέτοιες δουλειές αναβάθμισης ανασκαφών και από εκεί και πέρα να δούμε αν θα προχωρήσουμε”.

Ακούστε το ηχητικό:


Δεν υπάρχει υποστήριξη HTML5https://media.enikonomia.gr/data/podcasts/223922_7a9635e35b-8e713aa936468f20.mp3

Exit mobile version