Quantcast
«Πάμε αλλιώς» ζητούν από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ οι «53» - enikonomia.gr
share

«Πάμε αλλιώς» ζητούν από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ οι «53»

δημοσιεύτηκε:

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουρής



Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, στη λειτουργία του κόμματος, αλλά και σε φαινόμενα αλαζονείας και προσωπικές στρατηγικές ασκεί με κείμενο-πλατφόρμα, που αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, η «Κίνηση των 53» του ΣΥΡΙΖΑ.



«Πάμε αλλιώς» είναι το κεντρικό σύνθημα του πολυσέλιδου κειμένου, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί εναλλακτικό κείμενο πολιτικής, ενώ απευθύνουν με νόημα προειδοποίηση ότι «οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι προϋπόθεση της πειθαρχίας στο όποιο συλλογικό σχέδιο».



«Η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της αριστεράς στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα μπροστά μας» σημειώνουν με νόημα οι «53» και τάσσονται υπέρ της αναδιανομής υπέρ των φτωχών και σε βάρος των πλουσίων, κάνοντας λόγο για νομοθετική υπεράσπιση και κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας για τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα.

Κριτική για την πολιτική έναντι της Εκκλησίας και το προσφυγικό



Η Κίνηση των «53», μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ως αρνητικό παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής την «αμηχανία μπροστά στις απαιτήσεις της ηγεσίας της εκκλησίας, καθώς όχι απλώς η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, αλλά «έχει ανεχθεί από την ηγεσία της εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός».

Ασκεί επίσης οξύτατη κριτική στο προσφυγικό ζητώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση της κράτησης για όλους και όλες του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού εκτός από περιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχουν σοβαρή παραβατική συμπεριφορά.



Αποστάσεις από την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής



Λαμβάνει σοβαρές αποστάσεις στο θέμα της διαφθοράς- διαπλοκής τονίζοντας ότι αυτό «δεν επιτρέπεται να εξαντλείται στη ρομφαία της κάθαρσης» και υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να ξεχνάμε ούτε το «βρώμικο» ’89 στην Ελλάδα, ούτε την επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην Ιταλία. Το κύριο ζήτημα είναι η δική μας «εξουσία» να αντισταθεί στη διαφθορά και τη διαπλοκή που απειλεί κάθε κυβέρνηση».

Εκφράζει διαφωνίες με την εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ότι σήμερα είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια σοβαρή εσωκομματική συζήτηση για το Κυπριακό και συνολικά για την εξωτερική πολιτική.

Σκληροί κατά των ΑΝΕΛ





Αντιτίθεται στη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υπογραμμίζοντας πως «οι πολιτικές συμμαχίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραμμή –αριστερά- δεξιά» και τονίζοντας:

«Σήμερα πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών- θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές».

Κατά «παραγόντων»



Στο κείμενο τονίζεται ότι «άτομα – προσωπικότητες “κόσμισαν” τα ψηφοδέλτιά μας χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα ή τιμήθηκαν με διάφορες θεσμικές θέσεις με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα. Η πρακτική αυτή, η ιδέα αυτή, δεν είναι καινοτόμα δεν ανακαλύφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η μέθοδος, η πρακτική του παλιού πολιτικού συστήματος με μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, που το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν είναι την αλλοίωση των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του χώρου μας.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως «η ιδεολογική κατασκευή ¨όλοι οι καλοί χωράνε , όλοι εκτός από τους φασίστες και τα λαμόγια¨ εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, ιδιαίτερα μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σπρώχνει συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ιδεολογικά και πολιτικά ξένο γήπεδο με δεδομένο το αποτέλεσμα».

«Φαινόμενα αλαζονείας»



«Φαινόμενα αλαζονείας στον δημόσιο λόγο είναι υπαρκτά και πρέπει να ξεπεραστούν» τονίζουν οι «53», ενώ υπογραμμίζουν ότι «ο παραγοντισμός χτυπάει περισσότερο σε μεσαία αξιώματα και αρμοδιότητες».

«Η προβληματική λειτουργία, που είναι διακριτή σε ορισμένες περιπτώσεις (αυτονόμηση, προσωπικές στρατηγικές κ.λ.π) θα πρέπει να θεωρηθεί αν όχι συνειδητή επιλογή, τουλάχιστον σοβαρή αδυναμία του κόμματος και της κυβέρνησης» επισημαίνεται στο κείμενο.



Για την κριτική στην κυβέρνηση



«Μέσα στο κόμμα μας διαμορφώνεται η άποψη, ακόμα και καλοπροαίρετα, ότι η κριτική στην κυβέρνηση, συνιστά, κατά κάποιο τρόπο υπονόμευσή της, είμαστε πεισμένοι και πεισμένες για το αντίθετο. Η κριτική στάση σε πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής μόνο θετικά αποτελέσματα έχει» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται λόγος για την «ανάγκη να βαδίσουμε προς ένα μαζικό, δημοκρατικό κόμμα, με διακριτό , αλλά και συμπληρωματικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση με το δικό του ειδικό βάρος στην διαμόρφωση των πραγμάτων. Ένα κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση, την γειώνει κοινωνικά, αλλά και αποτελεί την συνείδησή της».



Ολόκληρο το ρεπορτάζ για την συνεδρίαση των «53» -με την προσθήκη των Νίκου Φίλη και Νίκου Ξυδάκη- δημοσιεύεται στην Realnews της Κυριακής.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.