Τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων περιγράφει, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».
«Είχαμε μια πολύ καλή και δυνατή σχέση κατά την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα. Και νομίζω ότι πρέπει να πιστώσουμε στην προηγούμενη διοίκηση την πρόοδο που είχαμε, για παράδειγμα στη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Τώρα έχουμε μια καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα»: επισημαίνει ο κ. Πάιατ.
Σχετικά με την αμυντική συνεργασία, σχολίασε ότι «ο ρυθμός της είναι ο υψηλότερος δεκαετιών», αλλά «έχουμε δεσμευθεί σε διμερές επίπεδο, αυτή η συνεργασία να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική για την επόμενη χρονιά».
Κάνει λόγο για «ουσιαστικές συζητήσεις» που είχε ο Ν. Δένδιας στις ΗΠΑ, δηλώνει ενθουσιασμένος από την επιλογή της Ν. Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ αναφέρεται και σε τρεις, ακόμη, υπουργούς, με ρόλο-κλειδί: «Έλεγα πάντα ότι ο τομέας με μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης είναι η ήδη ισχυρή σχέση μας σε εμπόριο και επενδύσεις. Είναι προφανώς ύψιστη προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα του. Το κατάλαβα πολύ καθαρά στις συναντήσεις μου με τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκο Πιερρακάκη που είναι οι τρεις παίκτες-κλειδιά για την οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιακή τεχνολογία». Γνωστοποιεί, μάλιστα, ότι την περασμένη εβδομάδα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος και στον οποίο περιέγραψε «ορισμένες από τις ευκαιρίες που βλέπω με αυτήν την κυβέρνηση».
Ερωτηθείς, τέλος, για το τοπίο μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ειδικά για τις Πρέσπες, θα αφήσω την ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει. Για εμένα είναι σημαντικό ότι για 27 χρόνια το ονοματολογικό ήταν πηγή εκνευρισμού ανάμεσα σε Αμερικανούς και Έλληνες διπλωμάτες. Δεν υπάρχει πια θέμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είμαστε επικεντρωμένοι στο να στηρίξουμε τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε το ρόλο που επιφυλάσσει η Ελλάδα για τον εαυτό της στη Βόρεια Μακεδονία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ