“Δεν έχει αλλάξει κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάναμε μια συμφωνία έξω από τις αρχές μας. Πήραμε αυτή την ευθύνη ώστε να μην αφήσουμε την κοινωνία στο έλεος των δανειστών και των εγχώριων συμφερόντων”, τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον Σκάι, σχετικά με την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
Σημείωσε ότι “αν οπισθοχωρούσαμε θα ήταν μια ήττα για την κοινωνία και για την Αριστερά όλης της Ευρώπης” και επισήμανε πως “με αυτό το σκεπτικό πήγαμε στις εκλογές και ο ελληνικός λαός μας έδωσε την δυνατότητα να προχωρήσουμε”. “Την ώρα που εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα μέχρι εδώ κρύβονται, εμείς δίνουμε μεγάλες μάχες για να περάσουμε σε εποχή ανάπτυξης”, είπε.
Σε άλλο σημείο τόνισε πως “οι βουλευτές μας θα πρέπει όχι μόνο να δεχθούν, αλλά και να τιμήσουν το γεγονός πως γνωρίζαμε ακριβώς τη σήμαινε η επιλογή που κάναμε, όπως το γνώριζε και ο ελληνικός λαός”. Σημείωσε ότι τους έχει εμπιστοσύνη και δήλωσε αισιόδοξος, γιατί, όπως είπε, “η ευθύνη που φέρουν είναι πρωτίστως απέναντι στην κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Και όλοι θα κριθούμε από τις επιλογές μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις”.
Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες απώλειες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι “ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και σύντροφος, και με τη στάση του τίμησε τις αξίες της συλλογικότητας και τις αξίες της Αριστεράς, αφού παρέδωσε την έδρα του στο συλλογικό υποκείμενο το οποίο υπηρετεί”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξέφρασε και ορισμένες σκέψεις “που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, όπως δεν μας βρίσκει σύμφωνους και η παραίτησή του, γιατί εμείς θα θέλαμε να παραμείνει μαζί μας”. “Από τη στιγμή όμως που είχε μια διαφορετική οπτική και πολιτική σκέψη, η απόφαση του πρέπει να γίνει σεβαστή και τον τιμά ο τρόπος με τον οποίο παρέδωσε την έδρα του”, είπε.
Επισήμανε ότι η διαγραφή του Στάθη Παναγούλη δεν είναι διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα έχει άλλες διαδικασίες, προσθέτοντας πως “ο κ. Παναγούλης τέθηκε εκτός ΚΟ, κι αυτό γιατί όλη η ΚΟ γνώριζε τι έπρεπε να γίνει, γνώριζε τη συμφωνία που έχει υπογραφεί και έχει ήδη άλλωστε ψηφίσει και άλλα μέτρα”. Υποστήριξε ότι άρα δεν είναι λογικό να μην παρουσιάζεται για να ψηφίσει αυτά μέτρα “που ήταν προς θετική κατεύθυνση όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς“. Χαρακτήρισε λανθασμένη τη στάση του, “γιατί στις εκλογές του Σεπτέμβρη όσοι ήταν στα ψηφοδέλτιά μας γνώριζαν τι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Άρα τέτοιες επιλογές δεν δικαιολογούνται”.
Ο κ. Ρήγας απέκλεισε τα σενάρια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. “Αυτές τις μέρες”, παρατήρησε, “δημιουργήθηκε ένα κλίμα, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα από τα εγχώρια συμφέροντα της διαπλοκής, με στόχο να πέσει η κυβέρνηση. Κάποιοι το είδαν ως ευκαιρία”. “Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο”, τόνισε και προσέθεσε πως “και εκείνοι που το επιδιώκουν πρέπει να ξεχάσουν πως θα υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση που θα τους συμπεριλαμβάνει”. Υπογράμμισε ότι “όσο δεν αλλάζουν ρότα και παραμένουν δημαγωγοί, αντιφατικοί και στην υπηρεσία συμφερόντων, χωρίς να παίρνουν την ευθύνη των επιλογών τους, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας”. Επιπλέον, χαρακτήρισε “παράλογο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τη συμφωνία, να ζητούν τώρα να μην ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι”, για να τονίσει πως “ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι την ευθύνη που αναλάβαμε, θα την επωμιστούμε ως το τέλος για να φύγει η χώρα από την επιτροπεία και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά”.
Ως προς τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια, επανέλαβε το “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”, γιατί, όπως είπε, “με την ψήφιση του νομοσχεδίου προστατεύονται πλέον οι κατοικίες των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων”. Τόνισε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, και το κόμμα ήταν και θα είναι μπροστά σε περίπτωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί”.
Δήλωσε την αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση με αφορμή τη σημερινή επίθεση στο Μάλι και τόνισε γενικότερα ότι “η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς να απομακρυνθεί από τις αξίες της”. Σημείωσε για το προσφυγικό, ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και ότι επίσης πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί, ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση των προσφύγων και στη συνέχεια η ασφαλής μετακίνησή τους. Και τέλος, ότι το άσυλο πρέπει να έχει μια έννοια ευρωπαϊκή και να μην αφορά μία μόνο χώρα.