Quantcast
Π. Λαφαζάνης: Θέλουμε να αναπτύξουμε τις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία - enikonomia.gr
share

Π. Λαφαζάνης: Θέλουμε να αναπτύξουμε τις ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

Το άνοιγμα μιας «νέας σελίδας» στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δήλωσαν ότι επιθυμούν και οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ.

Υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διερευνήσει τις προοπτικές τής συνεργασίας αυτής, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντησή του, στις 8 Απριλίου, με το Ρώσο ηγέτη.

Στην αντιφώνησή του ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να ακολουθήσει μια νέα ενεργειακή πολιτική, η οποία θα ανταποκρίνεται στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα «χωρίς υποτέλειες και χωρίς δορυφορικές σχέσεις και συμπλέγματα».

Οι νέες διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της Ελλάδας, διαβεβαίωσε ο κ. Λαφαζάνης, θα προσανατολίζονται στους τέσσερις ορίζοντες, και όχι σε μία μόνο διάσταση, εκτιμώντας ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των υπαρχουσών παραδοσιακών σχέσεων με τη Ρωσία. «Γενικότερα θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία για το καλό και των δύο χωρών, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη», σημείωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Νωρίτερα στη συνάντηση στα γραφεία της Gazprom, ο επικεφαλής της εταιρείας Α. Μίλλερ άφησε αιχμές γιατί η ενεργειακή συνεργασία με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν προωθήθηκε, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει, σύμφωνα με τη ρωσική άποψη, «και μέλλον και προοπτική». Ο Α. Μίλλερ διατύπωσε μια σειρά από ανησυχίες που είχε η ρωσική πλευρά βλέποντας να μειώνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «όμως, καταλαβαίνουμε σε τι οφείλεται και ευελπιστούμε η νέα κυβέρνηση να διορθώσει την κατάσταση».

Σε αναλυτική συζήτηση, που έγινε για τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», ο κ. Μίλλερ ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που «η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να σταματήσει τον αγωγό South Stream», και εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει στην κατασκευή δικών της υποδομών έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τότε έως 47 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι φυσικού αερίου θα διατίθενται στην ελεύθερη αγορά στα σύνορα με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, από τα συνολικά 63 δισεκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει ο νέος αγωγός με την ολοκλήρωσή του, οι 16 θα διατίθενται σε τουρκικό έδαφος για τις ανάγκες της γείτονας χώρας και οι υπόλοιποι θα διοχετευθούν είτε στην ευρωπαϊκή, είτε στην ελεύθερη αγορά. Το βέβαιο πάντως είναι ότι από το 2019 η Ρωσία δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση για τη διοχέτευση του φυσικού της αερίου μέσω του δικτύου των αγωγών σε ουκρανικό έδαφος και οριστικά θα ακυρωθεί αυτή η δίοδος για τις ευρωρωσικές σχέσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.