Αυστηρά μέτρα πίεσης, με αιχμή την καταγγελία δανειακών συμβάσεων, θα εφαρμόσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προς τους επιχειρηματίες/βασικούς μετόχους, η επιχείρηση των οποίων έχει λάβει δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που σε πολλές περιπτώσεις δεν εξυπηρετούνται 2-3 χρόνια, χωρίς όμως έως σήμερα οι τράπεζες να τα έχουν καταγγείλει.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν κάνει ήδη το ξεσκαρτάρισμα των μεγάλων φακέλων και αναμένεται άμεσα να προχωρήσουν στην καταγγελία κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. «Ήρθε η ώρα της κρίσης», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια έχουν φθάσει σε οριακό σημείο. Εάν δεν πάρουμε άμεσα σοβαρές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, θα μας πάρει από κάτω και οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι».
Συνεννόηση ή καταγγελία
Τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια έχουν μπει στο μικροσκόπιο των τραπεζών από τις αρχές του φθινοπώρου. Από τότε έως και σήμερα αρκετοί επιχειρηματίες έχουν προσέλθει στις τράπεζες με διάθεση συνεννόησης, ωστόσο πολλοί περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στον κόπο της εξεύρεσης λύσης.
«Ένας ικανοποιητικός αριθμός επιχειρηματιών δεν δείχνει διάθεσης συνεννόησης και αρνούνται να βάλουν κεφάλαια στην επιχείρησή τους», αναφέρει ο συνομιλητής μας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, τις επόμενες εβδομάδες η πίεση από την πλευρά των τραπεζών θα ενταθεί, με σκοπό την εφαρμογή μέτρων άμεσης απόδοσης. «Μετά από απανωτές επαφές έχουμε αποφασίσει να καταγγείλουμε αρκετά κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Και οι βασικοί μέτοχοι-ιδιοκτήτες δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία», τονίζουν πηγές και προσθέτουν: «Εδώ και χρόνια δεκάδες τέτοια δάνεια θα έπρεπε να έχουν καταγγελθεί. Φθάσαμε όλοι στο σημείο μηδέν για να πάρουμε αποφάσεις. Τώρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο».
Έχουν περιουσία
Τα πρώτα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που θα καταγγελθούν εντός των επόμενων δύο μηνών ανήκουν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, σε τρανταχτά ονόματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η υπόθεση των δανείων σε Μέσα Ενημέρωσης αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις με «πλούσιους» βασικούς μετόχους, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Εξάλλου, έτσι έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οι ευθύνες είναι μοιρασμένες μεταξύ των ιδίων και των τραπεζών», αναφέρει στέλεχος τράπεζας.
Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, οι εν λόγω επιχειρηματίες διαθέτουν σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία και έχουν βγάλει εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, γεγονότα που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα περί οικονομικής αδυναμίας…
Το πρώτο σοβαρό τεστ
Τα στελέχη των τραπεζών τονίζουν ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα καθώς τότε θα γίνει ο πρώτος σοβαρός τριμηνιαίος έλεγχος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). «Έχουμε δεσμευθεί για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων τόσο στο μέτωπο των NPLs όσο και στα NPEs», αναφέρουν.
Παραπέμπουν, μάλιστα, στην πρόσφατη τοποθέτηση της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης, με στόχο τη μείωση των επισφαλειών στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
Πηγή: Euro2day.gr