Την ανησυχία και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ολλανδία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και της προσφυγικής κρίσης μετέφεραν στους Έλληνες βουλευτές, τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ολλανδικού κοινοβουλίου, που είχαν σήμερα κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ελληνικού κοινοβουλίου.
Από την πλευρά τους οι έλληνες βουλευτές, ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εξαιτίας της έντασης του προσφυγικού, τάχθηκαν στο σύνολό τους κατά της πολιτικής του κλεισίματος των συνόρων, και τόνισαν ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερα ευρωπαϊκό, και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη συνεργασία όλων των χωρών της Ευρώπης, η οποία να βασίζεται στην αλληλεγγύη και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
«Στην Ολλανδία υπάρχουν 16 κόμματα και γίνονται πολλές συζητήσεις. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να βοηθήσουμε χώρες όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και άλλες που ζητούν να κλείσουν τα σύνορα κοντά στο έδαφος της Ολλανδίας ή να προσφέρουμε στους πρόσφυγες ένα μέλλον σε χώρες όπως η Τουρκία η Ιορδανία ή ο Λίβανος», ανέφερε η Marit Maij, του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, ενώ σε ό,τι αφορά το κόμμα της, είπε ότι τάσσεται υπέρ της «διανομής των βαρών σε όλη την Ευρώπη». «Έχουμε ήδη δεχθεί», είπε, «60.000 πρόσφυγες και μπορούμε να βοηθήσουμε να μετεγκατασταθούν και άλλοι, από τα hotspots της Ελλάδας και της Ιταλίας, όπως πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο θέμα της ταυτοποίησης». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι στην Ευρώπη των «28» υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.
Η λίστα Λαγκάρντ…
Το μεταναστευτικό με την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, συνέδεσε ο Pieter Omtzigt, του Χριστιανοδημκρατικού Κόμματος, που τόνισε ότι ένα βασικό θέμα είναι αν η χώρα μας «εκπληρώνει τα προαπαιτούμενα του προγράμματος δανεισμού». «Κάποια κόμματα στην Ολλανδία υποστηρίζουν ότι μπορούμε να πάρουμε έναν μικρό αριθμό προσφύγων, αλλά θέλουμε να ξέρουμε τι κάνατε με τη λίστα Λαγκάρντ αν κάποιοι πλήρωσαν, ποια συνεργασία θέλετε με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχει σχεδόν μηδενική υποστήριξη στην Ολλανδία να συλλέξουμε όλα τα χρέη των χωρών».
«Στην Ολλανδία γίνονται έντονες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ενίσχυση των δυνάμεων της ακτοφυλακής σε χώρες που δεν μπορούν να διαφυλάξουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους», ανέφερε η Sharon Gesthuizen, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και σημείωσε πως το κόμμα της έχει εξετάσει το θέμα της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ότι είναι υπέρ της επαναπροώθησης των μεταναστών και των προσφύγων στην Τουρκία.
Η κ. Gesthuizen αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, εκτίμησε ότι το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση μπορεί να δημιουργήσει ένταση, και ευχήθηκε να επικρατήσει ηρεμία και να βρεθεί λύση.
Αυτοκριτική για τον χειρισμό του προβλήματος ζήτησε από την ελληνική πλευρά ο Sjoerd Potters του κόμματος για την «Ελευθερία και τη Δημοκρατία», και ζήτησε να μάθει εάν υπάρχουν στην Ελλάδα αιτήματα προσφύγων για μετεγκατάσταση στην Ολλανδία, γιατί -όπως είπε- από την κυβέρνηση της χώρας τους πληροφορούνται ότι δεν υπάρχουν.