Όλη η «Μελέτη Δημοσιονομικής Κατάστασης και Προτάσεων» του ΕΒΕΑ

Το Enikonomia.gr αποκαλύπτει τη «Μελέτη Δημοσιονομικής Κατάστασης και Προτάσεων» του ΕΒΕΑ που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση από τον περασμένο Αύγουστο.  

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στην προσπάθειά του επιμελητηρείου και δεν κλήθηκε ποτέ κανένας να αναλύσει τις προτάσεις οι οποίες ωστόσο απεστάλησαν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, στον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και στον πρόεδρο του ECOFIN κ. Γκραμένια.

 H μελέτη αυτή εκπονήθηκε από το ΕΒΕΑ τον Αύγουστο στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για τη διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων δημοσιονομικής πολιτικής, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην εξεύρεση και υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων σε σχέση με τις υφιστάμενες.

Το ΕΒΕΑ ήταν ο μοναδικός φορέας που κατέθεσε σε όλα τα πολιτικά κόμματα τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις δημοσιονομικής πολιτικής, με γνώμονα αναπτυξιακά και ποιοτικά κριτήρια.

Η μελέτη διαρθρώνεται σε τρία μέρη:

1) στην παρουσίαση της γενικής δημοσιονομικής εικόνας κατά την τελευταία 15ετία (εξέλιξη δημοσίου χρέους και πρωτογενών αποτελεσμάτων – έσοδα/δαπάνες/έλλειμμα),

2) σε παρεμβάσεις στις δημόσιες δαπάνες (έκταση γενικής κυβέρνησης, δημόσια διοίκηση, χρηματοδότηση τοπικής αυτοδιοίκησης, πόροι υπέρ τρίτων και ασφαλιστικό σύστημα) και

3) σε φορολογικές παρεμβάσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και έμμεσοι φόροι).

Σε κάθε μέρος, πέρα από την παρουσίαση και ανάλυση των δεδομένων, εμπεριέχονται και τεκμηριώνονται εφικτές και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η σύνοψη των κυριότερων προτάσεων δημοσιονομικής πολιτικής υπό το πρίσμα σύγχρονων διεθνών τάσεων με αναπτυξιακά και ποιοτικά κριτήρια και ρεαλιστική προσέγγιση εφαρμογής, για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής κρατικής μηχανής και οικονομίας.

Τέλος, επιχειρείται η ποσοτική καταγραφή και εκτίμηση υλοποιήσιμων εναλλακτικών προτάσεων που προκρίνονται σε πρώτη φάση για άμεση εφαρμογή.

Επισημαίνεται ότι, οι προτάσεις που απορρέουν από την εν λόγω μελέτη θα πρέπει να αντιμετωπισθούν στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά, για να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στο αναπτυξιακό ζητούμενο και στην εξυγίανση της οικονομίας.

Διαβάστε ή κατεβάστε ολόκληρηρη την τη «Μελέτη Δημοσιονομικής Κατάστασης και Προτάσεων» του ΕΒΕΑ παρακάτω

 

Exit mobile version