«Δίνουμε μεγάλη μάχη με την πανδημία» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι «δίνουμε μάχη για να μείνει ανοιχτή η κοινωνία, η αγορά, η εκπαίδευση. Έχουμε μπροστά μια περίοδο για την αγορά που είναι η μισή τους χρονιά, οφείλουμε να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας να μείνει η αγορά ανοιχτή».
«Η μεγάλη μάχη δίνεται τώρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντέξει» δήλωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Έχουμε ένα πλαίσιο υγειονομικών μέτρων που στηρίζει τη στρατηγική αυτή, έχουμε προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης που πηγαίνει ιδιαιτέρα καλά το τελευταίο διάστημα, και το πιο σημαντικό, η μάχη στο ΕΣΥ με τους υγειονομικούς μας στην πρώτη γραμμή και με την κυβέρνηση να αξιοποιεί κάθε εργαλείο ενίσχυσής του ώστε να περιορίσουμε όσο γίνετε την απώλεια συνάνθρωπων μας».
Σχετικά με τα μέτρα, τους ανεμβολίαστους και το ενδεχόμενο ενός lockdown όπως στην Ολλανδία, ο κ. Οικονόμου απάντησε τα εξής:
«Μένουμε ανοιχτοί με τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους».
«Η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.
«Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δεν θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και την τηλεκπαίδευση» πρόσθεσε.
«Οι ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν τεστ για τις δουλειές τους ή σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, ενώ από σήμερα Σάββατο στα σουπερμάρκετ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν παλιότερα. Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα.
Οι ανεμβολίαστοι είναι το πιο ασφαλές να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι» σημείωσε.
Για την τρίτη δόση παρατήρησε πως «είναι απαραίτητη όσο ήταν και οι δυο δόσεις (ή η μια της Johnson & Johnson) για να είμαστε οχυρωμένοι».
Τι είπε ο Οικονόμου για την επιστράτευση γιατρών
«Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια με την κα Γκάγκα και τους ιατρικούς συλλόγους για να πείσουμε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αν δεν τα καταφέρουμε να τους πείσουμε, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, καταρχήν στη Βόρεια Ελλάδα που δεχόμαστε μεγαλύτερη πίεση και όπου αλλού υπάρξουν ανάγκες.
Έχουμε ήδη προσθέσει κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη 300 – 310 κλίνες για COVID και 150 με 170 για άλλες νοσηλείες το ίδιο και στη Θεσσαλία. Στην Αθήνα υπάρχει ήδη συνεννόηση για έξτρα κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ξεπεράσει συνολικά τις 600 κλίνες για COVID και μη COVID. Το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού καταρχήν για νοσηλείες μη COVID, είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ».
Ξεκινήσαμε, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με περίπου 577 κλίνες ΜΕΘ και φτάσαμε στις 1.277 έχουν προστεθεί χιλιάδες στον υγειονομικό τομέα, η προσπάθεια συνεχίζεται. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που προμηθευτήκαν μονοκλωνικά φάρμακα… Το ουσιαστικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος, να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού εξήγησε ότι είναι κεντρική απόφαση, δεν είναι μονό θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ευρωπαϊκό «Η συζήτηση είναι υπαρκτή, θα το συζητήσουμε με τα άλλα κράτη» διευκρίνισε.