Οικονομολόγοι ξένων τραπεζών θεωρούν ότι η Ελλάδα έχασε στο Eurogroup

Για τους αναλυτές των οίκων, που παρακολουθούν την ελληνική κρίση την τελευταία 5ετία, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιός ήταν ο νικητής στο συμβούλιο Eurogroup της Παρασκευής που κατέληξε στην καταρχήν συμφωνία για τη συνέχιση στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg

Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank στο Λονδίνο, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πλήρη πολιτική παράδοση στον κόσμο του ρεαλισμού». 

Η Societe Generale και η Berenberg Bank την αποκάλεσαν στροφή 180 μοιρών από τον Τσίπρα ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με τη δέσμευση να σταματήσει τις περικοπές στον προυπολογισμό. 

«Εάν διατηρηθεί η συμφωνία, θα ήταν μία μεγάλη νίκη της κοινής λογικής επί του λαικισμού», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg στο Λονδίνο, ο οποίος περιόρισε στο 25% από 35% την πίθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

«Ο συνδυασμός της πίεσης στον τραπεζικό τομέα και στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους οδήγησε στο να γίνουν οι περισσότερες παραχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας», δήλωσε ο  Malcolm Barr τη JPMorgan Chase στο Λονδίνο. 

Οι παραχωρήσεις που έγιναν από την πλευρά των δανειστών όσον αφορά τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώσει μία λίστα δικών της μεταρρυθμίσεων και την προοπτική μείωσης του στόχου για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. 

Με αφορμή αυτές τις παραχωρήσεις, ο οικονομολόγος Joerg Kraemer της Commerzbank σημείωσε ότι οι δανειστές πιθανόν να υποχωρήσουν τελικά από τις ρητές απαιτήσεις τους, επιτρέποντας στον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει κάποιες κινήσεις. “Ονομαστικά, τουλάχιστον, οι πιστωτές κέρδισαν, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική”, δήλωσε ο Κρέμερ. 

 

Πηγή: Bloomberg

Exit mobile version