Δεκατρείς Πολεμικές Αεροπορίες του ΝΑΤΟ δίνουν ραντεβού επί 10 ημέρες, στη μεγαλύτερη άσκηση των μοιρών «Τίγρεων» στο Schleswig της Γερμανίας στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «NATO Tiger Meet 24».
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το NATO Tiger Meet (NTM) είναι μια κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ μονάδων της πολεμικής αεροπορίας από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και φιλικές χώρες. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1960 από δύο μοίρες της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Woodbridge (Μεγάλη Βρετανία) το 1961.
Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν τουλάχιστον μία μοίρα με μία τίγρη στο οικόσημό τους.
Στην Γερμανία υπάρχουν δύο αποκαλούμενες μοίρες Tiger που είναι πλήρη μέλη της ομπρέλας οργάνωσης NATO Tiger Association. Οι «51 Τίγρεις» της Τακτικής Πολεμικής Αεροπορίας Μοίρας 51 «Immelmann» είναι πλήρες μέλος της Ένωσης Τίγρης του ΝΑΤΟ από το 1994. Οι Βαυαροί Tigers από το Neuburg ανέλαβαν το λεγόμενο Tiger Spirit το 2013 από τους “321 Lechfeld Tigers” της διαλυμένης Μοίρας Βομβαρδιστικών Μαχητών 32, σύμφωνα με το enikos.gr.
Σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας με τα άλλα συμμετέχοντα έθνη. Η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων σχετίζεται με την αεροπορία και τις τεχνικές πτυχές. Στην πρώτη περίπτωση, η ενημέρωση και η κοινή παρακολούθηση της αποστολής, αποδεικνύονται ιδιαίτερα πολύτιμες. Η ανταλλαγή γνώσεων, τεχνολογιών και πολιτιστικών αξιών προάγει την καινοτομία και την κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα εμπλεκόμενα έθνη επωφελούνται από τις κοινές εμπειρίες και την πρόοδο.
Το κράτος υποδοχής εκδίδει ένα καθημερινό φανταστικό σενάριο που γίνεται όλο και πιο περίπλοκο όσο διαρκεί η άσκηση. Σε μια επιχείρηση συνδυασμένου εναέριου πολέμου (στα αγγλικά: Composite Air Operation, COMAO), εκπαιδεύεται η αλληλεπίδραση μεγάλου αριθμού πόρων αεροπορικού πολέμου με ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και τομέων εφαρμογής. Κατά τη διάρκεια των αποστολών, οι πιλότοι αναλαμβάνουν εναλλάξ τον ρόλο του επιτιθέμενου και του υπερασπιστή.
Η Ελλάδα συμμετέχει στη φετινή άσκηση στο Schleswig της Γερμανίας με F-16 από την 335 Μοίρα Τίγρης, με έδρα την 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο.
Οι Έλληνες πιλότοι αναμένεται να λάβουν μέρος με τους ξένους συναδέλφους τους σε σύνθετες αεροπορικές αποστολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων του σύγχρονου Αεροπορικού Πολέμου (Αμυντικών / Επιθετικών Επιχειρήσεων, Αεροπορικής Απομόνωσης, Δυναμικής Στοχοποίησης, Επιχειρήσεων Καταστολής – Καταστροφής της Εχθρικής Αεράμυνας, Στοχοποίησης Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων, Επιχειρήσεων Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων – Θαλάσσιων Επιχειρήσεων).
Η 335 Μοίρα “Τίγρης” είναι η παλαιότερη Μοίρα της ΠΑ, αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς.
Οι πρώτοι πιλότοι της Μοίρας ήταν στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που είχαν σταλεί στο Ιράκ από το 1940 για να εκπαιδευτούν από τους Βρετανούς, καθώς και αρκετοί πιλότοι που κατέφυγαν στην περιοχή μετά την κατάληψη της Ελλάδας, για να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση της χώρας.
Ο κύκλος των συμμετεχόντων αποτελείται από χώρες μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ και ποικίλλει ετησίως. Το 2024, εκτός από την Γερμανία ως χώρα υποδοχής, θα συμμετέχουν ένδεκα χώρες του ΝΑΤΟ: Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία , Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Ελλάδα, Τσεχία, Τουρκία και ΗΠΑ . Η Ελβετία και η Αυστρία είναι εκεί ως εταίροι εκτός ΝΑΤΟ.
Η Πολεμική Αεροπορία είναι –ακόμα και εκτός του Tiger Meet– σημαντικός παίκτης στο ΝΑΤΟ. Λόγω της μεγάλης σημασίας της άσκησης, η οποία αντικατοπτρίζεται και στον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, είναι σημαντικό η Πολεμική Αεροπορία να λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος στο δίκτυο των ευρωπαϊκών αεροποριών και να συμβάλλει στην κοινή αεράμυνα. Το NTM είναι τακτικά μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις για συνδυασμένες επιχειρήσεις εναέριου πολέμου στην Ευρώπη και ως εκ τούτου προσφέρει ιδιαίτερα πολύτιμη εμπειρία στα πληρώματα των αεροσκαφών που συμμετέχουν.