Οι θέσεις της Ελλάδας για τη διεύρυνση της Ε.Ε. και το μεταναστευτικό – Τι λέει κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

To θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία επιχειρήθηκε να ανοίξει εκ νέου σήμερα το πρωί, κατά τη 2η μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από την αποτυχία να υιοθετηθούν συμπεράσματα για το θέμα την Πέμπτη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το πρωί της Παρασκευής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή, δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για διαχωρισμό της απόφασης υπέρ των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών χθες βράδυ και οι ενστάσεις της Ολλανδίας τη Δανίας και κυρίως της Γαλλίας παρέμειναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Η Γαλλία έθεσε το ζήτημα της πλήρους και εκ βάθρων αναθεώρησης της διαδικασίας πιστοποίησης μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες χώρες.

Όπως είπε η Ελλάδα θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην περιοχή, παρά το αδιέξοδο και το γεγονός ότι δεν προχώρησε κάποιο κείμενο συμπερασμάτων και τόνισε πως το ζητούμενο είναι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ εκείνων που θα ήθελαν να ανοίξουν την συζήτηση και εκείνους που το αρνούνται.

Η ίδια πηγή ενημέρωσε τον Τύπο πως χθες διεξήχθη εκτενής συζήτηση για το προσφυγικό και τη δράση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός ανέδειξε την αύξηση των προσφυγικών ροών πάνω από 250% από τα ανατολικά σύνορα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “θέλουμε να εφαρμοστεί η δήλωση ΕΕ- Τουρκίας” και ζήτησε “σαφή αναφορά για τις χώρες που αντιμετωπίζουν αυτό το βάρος”.

Σημείωσε ακόμη τη συζήτηση που έγινε για την παραβατικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων”, αλλά και την απόλυτη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

Τέλος σε σχέση με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί “υπέρ της ενίσχυσης των πολιτικών που μας ενδιαφέρουν όπως η ΚΑΠ και συνοχή, η κλιματική αλλαγή η άμεση σε απολιγνιτοποίηση το 2028 και κατάργηση των πλαστικών 2021”

Πηγή: Real.gr


Exit mobile version