Το καλό κλίμα και η πρόοδος στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών επιβεβαιώνουν τη διάχυτη αισιοδοξία στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Ωστόσο, κάποια «αγκάθια» στο δρόμο προς τη συμφωνία συνεχίζουν να υφίστανται και αυτά πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα.
Οι διαφορές της Αθήνας με τους δανειστές παραμένουν και σε ότι αφορά το Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, κάτι που αναγνώρισε εμμέσως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη χθεσινή συνάντηση «ανακεφαλαίωσης» με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου».
Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων δεν έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης χθες και ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα θα έρθει με τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, αποκλείοντας το «κούρεμα» καταθέσεων.
Στο κεφάλαιο των εργασιακών, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν συζητήθηκαν επί της ουσίας οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, καθώς – όπως αναφέρουν – τα θέματα αυτά θα πάνε «πακέτο» με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο.
Οι δανειστές επιμένουν για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, άμεση περικοπή των πρόωρων συντάξεων, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ και άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».
Μεταξύ των παραμέτρων που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί και συνεχίζουν να αποτελούν σημεία τριβής στη διαπραγμάτευση αποτελεί η φορολογία των αγροτών.
Χθες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνώρισε τα «αγκάθια» των συνομιλιών και τα υποχρεωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν και που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα αγροτικά εισοδήματα.
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων μεδιαφοροποιήσεις των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ όπως δήλωσε στο Mega χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για την καθιέρωση αφορολογήτου στα ακίνητα, το ενδεχόμενο αυτό πλέον αποκλείεται ωστόσο μελετάται η πιθανότητα να ελαφρυνθούν τα μικρά και φθηνά ακίνητα.
Για να επιτευχθεί αυτό μελετώνται δυο σενάρια. Το πρώτο αφορά στη μείωση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου που είναι 300.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό σήμερα αγγίζει 291.322 ιδιοκτήτες.
Αν το αφορολόγητο μειωθεί στις 200.000 ευρώ ο συμπληρωματικός φόρος θα «πιάσει στη τσιμπίδα του» και άλλους 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το δεύτερο σενάριο μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με το πρώτο και προβλέπει αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου. Για παράδειγμα για ακίνητο 600.000 ευρώ, το 2014 ο συμπληρωματικός φόρος ήταν 600 ευρώ. Με αύξηση των συντελεστών κατά μισή μονάδα ο φόρος θα φθάσει τα 750 ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 850 ευρώ.
Αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών
Όσον αφορά την ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες του δημοσίου μέσα από τις 100 δόσεις έρχονται και εδώ αλλαγές επί τα χείρω για τους οφειλέτες. Για παράδειγμα με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ένας οφειλέτης μπορεί να ενταχθεί σε ρύθμιση 100 δόσεων ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το σενάριο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και ψαλίδισμα δόσεων.
Για παράδειγμα για οφειλή 10.000 ευρώ κάποιος μπορεί να την αποπληρώσει σε 100 δόσεις των 100 ευρώ. Με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων και μείωση των δόσεων είναι πολύ πιθανό ο οφειλέτης να κληθεί να αποπληρώσει τη ρύθμισή του σε 50 έως και μέχρι 70 δόσεις.
Πηγή: Real.gr