Οι προτάσεις της Γεννηματά για την επανίδρυση του ΕΣΥ

«Αυτό που μπορεί η χώρα να διεκδικήσει, είναι η υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup του 2012 που περιλάμβανε απομείωση του χρέους», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην προσυνεδριάκη ημερίδα για την Υγεία.

Η κα Γεννηματά ανέφερε ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης του χρέους, που η κυβέρνηση απεδείχθη ότι ποτέ δεν είχε. Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί οι τόκοι των δανείων που πρέπει να καταβληθούν μόνο για το έτος 2022 είναι 18 δισ. ευρώ (5,5 δισ. τη φετινή χρονιά).

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αγωνιά να εξασφαλίσει «μια διατύπωση» στο Eurogroup, που θα βοηθήσει, όχι την χώρα επί της ουσίας, αλλά «την επικοινωνιακή διάσωση της κυβέρνησης από το νέο φιάσκο που έρχεται με την αποδοχή των προτάσεων του κ. Σόιμπλε».

«Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε, όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο. Και να αφήσουν τα παραμύθια περί συνεννόησης και διαλόγου στο και πέντε. Τώρα που είναι με την πλάτη στον τοίχο μην αναζητούν συνενόχους στην αποτυχία τους» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει και δεν θα πάνε μακριά. Η καταδίκη του ελληνικού λαού έρχεται αμείλικτη».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αλλαγή των συσχετισμών και την αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή και στην κοινωνία, και επανέλαβε ότι μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση με ασφάλεια, μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και να προχωρήσει στις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, να διαπραγματευθεί αξιόπιστα με τους εταίρους μας και να φέρει αποτελέσματα στο χρέος και στα πρωτογενή πλεονάσματα, να δημιουργήσει κυρίως ένα αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται σήμερα η χώρα.

Σφοδρή ήταν η κριτική της κ. Γεννηματά και στη ΝΔ, επιρρίπτοντας ευθύνες στη κυβέρνηση Καραμανλή το 2004-09, λέγοντας ότι εγκατέλειψε ουσιαστικά το σύστημα Υγείας, άφησε χρέη 6,9 δισ. ευρώ, ενώ η σπατάλη στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη.

Υπογραμμίζοντας ότι το ΕΣΥ «ήταν δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ είναι και θα παραμένει πάντα κεντρική πολιτική επιλογή», η Φώφη Γεννηματά πρότεινε 9 παρεμβάσεις για την «ουσιαστική επανίδρυσή του»:

* ενίσχυση των υπηρεσιών και δράσεων της δημόσιας υγείας
* ατομικό γιατρό για όλους τους πολίτες
* πρόσληψη νοσηλευτών εκτός μνημονίου
* ηλεκτρονική κάρτα υγείας
* νέα αρχιτεκτονική δομή στο ΕΣΥ
* σύγχρονη φαρμακευτική πολιτική
* εξασφάλιση του αναγκαίου φαρμάκου σε κάθε Έλληνα πολίτη
* μηδενική συμμετοχή στο φαρμακείο (και στην χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ) για άτομα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (που πιστοποιείται με διαφάνεια)
* εφαρμογή επιστημονικών πρωτοκόλλων και ενσωμάτωσή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Επίσης οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περιλαμβάνουν ειδικό σχέδιο παρέμβασης για την νησιωτική Ελλάδα και τις ορεινές και δύσβατες περιοχές με ουσιαστική λειτουργία και του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ ώστε οι δημόσιες δαπάνες υγείας να φτάσουν το 6% του ΑΕΠ εντός τριετίας.


Exit mobile version