Εμμένουν οι κλωστοϋφαντουργοί στην άρνηση τους να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.
Στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης και τα μέλη του Δ.Σ., κ. Ευρ. Δοντάς, κ. Μουζάκη, κ. Β. Πολύχρονος, κ. Δ. Ακρίδας με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνο Σκουρλέτη, συζήτησαν διεξοδικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχουν για την βιωσιμότητα του κλάδου τα υπό κατάθεση νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Σε υπόμνημα που παρέδψσαν καταγράφεται η κάθετη αντίθεση του ΣΕΒΚ στα δύο νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση και αφορούν αλλαγές στα εργασιακά και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αποδυνάμωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος από την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Το υπόμνημα του ΣΕΒΚ:
«Κύριε Υπουργέ,
Σχετικά με τα δύο νομοσχέδια τα οποία πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση που αφορούν αλλαγές στα εργασιακά και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αποδυνάμωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος από την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η βιωσιμότητα κάποιων κλάδων της οικονομίας, όπως η κλωστοϋφαντουργία, που δοκιμάζονται από την πολυετή ύφεση, σας καταθέτουμε εν συντομία τις απόψεις μας:
• Για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας όπως και για πολλούς άλλους βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς κλάδους της μεταποίησης, το εργασιακό κόστος υπεισέρχεται σε ποσοστό 25%-30% στο κόστος παραγωγής, και οι σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιου είδους αποφάσεις για τον εργατοβόρο, παραγωγικό και εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, θα επιδεινώσουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, στη σημερινή εποχή της πρωτοφανούς ύφεσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα σημάνει, κατ’ ελάχιστον 28,9% αύξηση του κόστους εργασίας και όχι μόνο σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αν μάλιστα προστεθούν και ωριμάνσεις ή και άλλα επιδόματα το εργασιακό κόστος θα εκτοξευθεί σε ύψη που δεν επιτρέπουν την επιβίωση. Η μετανάστευση επιχειρήσεων, που κατά χιλιάδες εγκαταστάθηκαν σε γειτονικές χώρες, θα ολοκληρωθεί.
• Η ανταγωνιστικότητα του κλάδου, έναντι των αντίστοιχων Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, υπολείπεται σημαντικά λόγω του υψηλότερου εργασιακού κόστους στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται και από στοιχεία της WΕRNER-INTERNATIONAL (διεθνούς οργανισμού συμβουλευτικής πρακτικής για τον τομέα ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας), που αφορούν στο κόστος εργασίας του κλάδου στην Ε.Ε., βάσει των οποίων μας τοποθετούσαν στη λίστα των ακριβότερων χωρών του κόσμου αλλά και στην Ε.Ε., σε εργασιακό κόστος.
• Επίσης πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου είναι οι ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές που φτάνουν στο 52% σε σχέση με λοιπές χώρες της Ε.Ε. και βασικές ανταγωνίστριες του κλάδου, ενώ ο Μ.Ο. των χωρών της Ε.Ε. είναι 26%.
• Σύμφωνα με τις νέες προβλεπόμενες διατάξεις, το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο θα προκαλέσει βίαια αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των βιομηχανιών από την απότομη αύξηση του εργασιακού κόστους.
Ως εκ τούτου, είμαστε κάθετα αντίθετοι με την απόφαση της κυβέρνησης, της οποίας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αποβούν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, και θα επιφέρουν τον αφανισμό του κλάδου, ο οποίος το 2014 παρουσιάζει πτώση του τζίρου κατά 20% και αυξημένες ζημιές. Και συγκεκριμένα:
1. Η υπερίσχυση των όρων των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.
2. Η υπερίσχυση της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο σύμβασης εργασίας, όταν υπάρχουν διαφορετικού τύπου συμβάσεις.
3. Το ξεπάγωμα των τριετιών και των ωριμάνσεων.
4. Ο θεσμός του Ο.ΜΕ.Δ έχει αποτύχει, καθώς από την εμπειρία των τελευταίων ετών, δεν ελάμβανε υπόψη την κατάσταση, την αντοχή, τις δυνατότητες ή τη βιωσιμότητα ενός παραγωγικού κλάδου και τη συμμετοχή του στην οικονομία της χώρας και προέβαινε σε Διαιτητικές Αποφάσεις δυσβάστακτες για τον ήδη χειμαζόμενο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.
Σημειωτέον ότι, βάσει των ισολογισμών των τελευταίων 8 ετών, παρ’ όλον ότι όλες οι κλωστοϋφαντουργικές μονάδες καταγράφουν μεγάλες ζημίες, ο κλάδος μας επιβαρύνονταν επιπλέον τα τελευταία χρόνια (εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης) με τεράστιο εργασιακό κόστος, από τις προκλητικές Διαιτητικές Αποφάσεις του Ο.ΜΕ.Δ., που επέβαλαν αυξήσεις συνολικού ύψους 12,1% (δηλ. αυξήσεις 6,6% για το 2008 και 5,5% για το 2009), όταν ο πληθωρισμός ήταν αντίστοιχα 2,8% το 2008 και 0,5% το 2009.
Κατά κύριο λόγο, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί σε βάθος η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ), ώστε να ανταποκρίνεται, θεσμικά και ουσιαστικά, στις σημερινές συνθήκες και στον ρόλο για τον οποίο θεσμοθετήθηκε, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, με τη διάσωση των επιχειρήσεων και όχι υπηρετώντας διάφορες συντεχνίες. Βασική προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση και παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και οποιαδήποτε ενέργεια που θα επιβαρύνει περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του Κλάδου μας θα είναι μοιραία και θα πρέπει να αποφεύγεται».