Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγουν που ζητούν άσυλο μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η χρήση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δακτυλικών αποτυπωμάτων που λαμβάνονται, γεγονός που γεννά σοβαρά ερωτηματικά στα θέματα ασφαλείας.
Στα σύνορα Αυστρίας-Σλοβενίας, μια από τις τελευταίες στάσεις με το μετανάστη καθοδόν προς τη Γερμανία, ένας αστυνομικός εξηγεί ότι μετά από 12ωρη βάρδια για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των νεοαφιχθέντων, τα περισσότερα χάνονται λίγα λεπτά αφού λαμβάνονται. «Δεν επιτρέπεται να αποθηκεύσουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα», ανέφερε Αυστριακός αστυνομικός, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο σημείο διέλευσης των συνόρων στο Spielfeld. «Κάνουμε ό, τι μας έχει ζητηθεί», ανέφερε.
Η Αυστρία αναφέρει ότι δεν είναι νομικά επιτρεπτό να αποθηκεύει και να μοιράζεται με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη πάνω από το 90% των δεδομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων που παίρνει από τους πρόσφυγες. Το μόνο που επιτρέπεται είναι να τα φορτώσει στην κοινή βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της Ευρώπης, Eurodac, τα δεδομένα όσων ζητούν άσυλο στη χώρα, ποσοστό μικρότερο από το 10% των ατόμων που διέρχονται από τη Αυστρία
Έτσι, η Αυστρία λαμβάνει τα ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα του καθενός που εισέρχεται στη χώρα, ελέγχει αν έχει ποινικό μητρώο, αλλά δεν αποθηκεύει τα δεδομένα, αν αυτός επιθυμεί να συνεχίσει προς τη Γερμανία. Η 28χρονη Roz, μητέρα δύο παιδιών από τη Συρία δήλωσε έκπληκτη όταν άκουσε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα της οικογένειάς της δεν είναι ούτε αποθηκευμένα ούτε κοινόχρηστα. «Πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είμαστε. Η καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των προσφύγων εγγυάται την ασφάλεια σε αυτή τη χώρα », είπε, όπως της ανέφεραν οι αυστριακοί υπάλληλοι σε ένα λεωφορείο με προορισμό τη Γερμανία.
Αναχρονισμός
Η εν λόγω κατάσταση δείχνει ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι είναι πολύ πίσω από τις προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν έχουμε στοιχεία για αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν τόσοι πολλοί που κινούνται στο μπλοκ και δεν έχουμε κανένα ίχνος τους απολύτως», είπε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν προσπαθήσει να πιέσουν για αλλαγές αλλά έχουν μπλοκαριστεί λόγω των ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Ο Berndt Koerner, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, είπε ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα «αναχρονισμό» στην κατανομή των δεδομένων των προσφύγων. «Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ορισμένες βάσεις δεδομένων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους συνοριακούς ελέγχους σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Koerner στους δημοσιογράφους αυτό το μήνα.
Το σύστημα δεν άλλαξε ακόμη και μετά τα εμφανή προβλήματα ασφαλείας στον εντοπισμό των κινήσεων των επιζώντων ισλαμιστών μαχητών που εμπλέκονται στις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο. Μόνο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε Ελλάδα και Ιταλία, πρέπει να αποθηκεύονται και να διανέμονται όλα τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Στη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο όλοι οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστρίας, δεσμεύθηκαν για την εγγραφή, τη λήψη και τη φόρτωση στην Eurodac όλων των δακτυλικών αποτυπωμάτων των διακινούμενων προσφύγων ακόμη και στα σύνορα της ελεύθερης ζώνης της Σένγκεν. Η Κροατία και η Φινλανδία για παράδειγμα, αποθηκεύουν όλα τα δακτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων που φτάνουν εκεί, ενώ η Γερμανία μόνο των προσφύγων που δηλώνουν ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο εκεί.
Πηγή: EurActiv