Quantcast
Οι έξι επενδυτικοί στόχοι της Κίνας στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Οι έξι επενδυτικοί στόχοι της Κίνας στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο, νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, τουρισμός, ακίνητα και, βέβαια, επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών σε κινεζικές ναυπηγήσεις, αποτελούν έξι βασικούς στόχους του Πεκίνου στην Ελλάδα.

Πιθανολογείται μάλιστα από ορισμένες πλευρές πως με τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών, για κάποιους εξ αυτών θα μπορούσε η Αθήνα να αποκαταστήσει πλήρως το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών που διαταράχθηκε ώς ένα βαθμό αυτή την εβδομάδα από την απόπειρα του υπουργείου Ναυτιλίας να περάσει διαφορετικό κυρωτικό νόμο πώλησης του ΟΛΠ από αυτόν που είχε συμφωνηθεί. Από την πλευρά της, η Αθήνα επιδιώκει την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από την Κίνα, τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, αλλά πλέον πιθανόν να χρειαστεί πολλή προσπάθεια. Εν προκειμένω, ο λόγος αφορά χρηματοδότηση της οικονομίας, για παράδειγμα μέσω της συμμετοχής κινεζικών κεφαλαίων σε μελλοντικές νέες ομολογιακές εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Ο επόμενος μεγάλος κινεζικός στόχος στην Ελλάδα (μετά τον ΟΛΠ) είναι το Θριάσιο. Στον διαγωνισμό συμμετέχει η Cosco, σε σχήμα στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης η Grivalia και η Πανγαία. Ομως, ενώ ο διαγωνισμός που διενεργεί η ΓΑΙΑΟΣΕ αφορά τα 600 στρέμματα από τη συνολική έκταση των περίπου 2.000 στρεμμάτων στην περιοχή, ο κινεζικός όμιλος έχει διατυπώσει το ενδιαφέρον του να αποκτήσει το σύνολό της. Επιδίωξη που αποκαλύπτει και το μέγεθος των σχεδιασμών της εταιρείας στην Ελλάδα και στον κλάδο των διαμεταφορών. Αλλά ενώ η έκταση των 600 στρεμμάτων είναι ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, η υπόλοιπη ανήκει στον ΟΣΕ και έτσι η ταυτόχρονη παραχώρηση εμφανίζει μεγάλα προβλήματα.

Επενδυτικός στόχος της Κίνας είναι και ο διαγωνισμός για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου. Σε αυτόν αναμένεται να συμμετάσχει η China State Construction Engineering Corporation, κατά πληροφορίες, σε κοινοπραξία με την Archirodon και την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου της Ζυρίχης, Flughafen Zόrich. Το έργο, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, αναμένεται να διεκδικήσουν και άλλοι ξένοι όμιλοι, όπως οι Bouygues, Vinci και ACS, σε κοινοπραξίες με ελληνικές κατασκευαστικές.

Μείζονος κινεζικού ενδιαφέροντος θέμα είναι επίσης η βελτίωση της σιδηροδρομικής υποδομής του κεντρικού άξονα του εθνικού δικτύου, μέσω του οποίου μπορούν να μεταφέρονται τα φορτία από τον Πειραιά προς την Ευρώπη. Για το έργο αυτό του ΟΣΕ υφίσταται ενδιαφέρον από την China National Development & Reform Commission.

Η ενέργεια και τα δίκτυα αποτελούν επίσης πεδίο επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Πεκίνο σύμφωνα με την Καθημερινή. Η State Grid Corporation of China, που επένδυσε πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο της ιταλικής λειτουργού δικτύων Terna, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό όσον αφορά την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη Sky Solar που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες και τον όμιλο Avic International που δραστηριοποιείται τόσο στις ναυπηγήσεις όσο και στο real estate και τον τουρισμό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.