Quantcast
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν τον δικό τους δορυφόρο - enikonomia.gr
share

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν τον δικό τους δορυφόρο

δημοσιεύτηκε:

Εντυπωσιακή επιχειρησιακή αναβάθμιση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την απόκτηση κι εκτόξευση στο διάστημα του δικού τους δορυφόρου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Tου Χρήστου Μαζανίτη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εργάζονται πυρετωδώς για την πλήρη ανεξαρτοποίησή τους στο κομμάτι των επικοινωνιών και της πληροφορίας. Ένα σχέδιο που υπάρχει στα συρτάρια του ΓΕΕΘΑ εδώ και χρόνια και προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης μπήκαν οι… ράγες σε ένα πρόγραμμα που αν και έρχεται με καθυστέρηση πολλών ετών, θα προσδώσει ουσιαστικό πλεονέκτημα στα θέατρα των επιχειρήσεων και κυρίως την πολυπόθητη ηλεκτρονική αυτάρκεια.

Άλλωστε ανέκαθεν το πλεονέκτημα δεν είχε εκείνος που διέθετε την ισχυρότερη δύναμη αλλά την πρόσβαση στην πληροφορία.

Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη και του Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου, ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε στην αίθουσα «Καποδίστριας» του Πενταγώνου τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη, με τους οποίους συζήτησαν για θέματα δορυφορικών επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν σημαντικό τμήμα της «Ατζέντας 2030».

δορυφόρος- Δένδιας

«Η απόκτηση δορυφόρου για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτελεί έναν μεγάλο στόχο, για την επίτευξη του οποίου υπάρχει συνεχής συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση δίνοντας το στίγμα της προτεραιότητας του προγράμματος, σύμφωνα με το enikos.gr.

Αν και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να φτάσουμε στο σημείο ωρίμανσης του προγράμματος, η συμβολή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρείται κομβικής σημασίας αφού έχει μεγάλη εμπειρία πλέον μέσω του προγράμματος Hellas Sat αλλά και του «προγράμματος μικροδορυφόρων 2026».

Πρόκειται για το διαστημικό άλμα της χώρας στην επόμενη εποχή με στόχο να ενισχύσει την πολιτική της προστασία ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του προγράμματος των μικροδορυφόρων ύψους 200 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδιάζεται να τεθούν σε τροχιά 15 μικροδορυφόροι έως το 2026, όλοι κατασκευασμένοι στην Ελλάδα.

Πρόκειται για δορυφόρους θερμικής απεικόνισης, πολυφασματικούς και ραντάρ.

Το έργο το οποίο χωρίζεται σε τρεις φάσεις έχει ήδη πλειοδοτηθεί με την πρώτη σύμβαση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρείας που θα δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις σε περιοχή της Αττικής.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντάσσεται και η χάραξη συγκεκριμένης Διαστημικής Στρατηγικής της χώρας, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με την εκτόξευση και ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου για ασφαλείς επικοινωνίες, ο οποίος θα δημιουργηθεί μέσω διαγωνισμού που θα είναι συναρμοδιότητα δύο υπουργείων.

Το πρόγραμμα απόκτησης δορυφόρου από τις Ένοπλες Δυνάμεις τρέχει παράλληλα με την ανέγερση του νέου κτιρίου στο ανακαινισμένο Πεντάγωνο, που θα στεγάζει την Διοίκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί μέσω δωρεάς ιδιωτών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.