Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον σεισμό 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα – Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε ολόκληρη την Αττική το βράδυ της Δευτέρας. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 σεισμική δόνηση, μεγέθους 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ευθύμιος Λέκκας

Μιλώντας λίγα λεπτά μετά τον σεισμό στο enikos.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε : «δεν ξέρουμε αν μιλάμε για τον κύριο σεισμό. Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Αν δεν περάσουν ώρες δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Το επίκεντρο είναι στην Σταμάτα Αττικής. Εκεί υπάρχουν πολλά μικρά ρήγματα. Ο σεισμός είναι αποτέλεσμα των ασθενών σεισιμών σεισμών στην Αττική όλη την περασμένη εβδομάδα».

Τα ρήγματα αυτά ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δεν μπορούν να δώσουν μεγάλου μεγέθους σεισμούς.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, σημείωσε ότι πρόκειται για συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας που είχαμε στις αρχές Ιανουαρίου μεταξύ Μαραθώνα και Πεντέλης. Τότε είχαν καταγραφεί πάνω από είκοσι σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης.

https://media.enikos.gr/data/podcasts/555628_d3038b1cda-b939c543ff66e56c.mp3

Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η περιοχή δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα συνεπώς η δυνατότητα να έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η περιοχή έχει μόνο μικρά ρήγματα που μπορεί να δώσουν μικρούς σεισμούς ως αυτό το μέγεθος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκδηλωθεί εκεί σεισμός πολύ μεγάλου μεγέθους.

Τέλος, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και ότι βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργός, ενώ ήδη έχει μιλήσει με αρκετούς συναδέλφους του και η γενική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μικρή σεισμική δραστηριότητα που θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες αλλά δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

Άκης Τσελέντης

Μιλώντας στον Νίκο Στραβελάκη και τον real fm 97,8 ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε ότι ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος , ενώ αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που είχαμε στις 9 Ιανουαρίου. Όπως επεσήμανε δεν θα πρέπει να περιμένουμε πιο μεγάλα γεγονότα αλλά το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση.

Tέλος υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η ακολουθία με μικρούς σεισμούς για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

Γεράσιμος Χουλιάρας

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Αττική.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, αλλά και στα νότια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το προκαταρκτικό μέγεθος που έχουμε υπολογίσει στο Αστεροσκοπείο είναι 4,4 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στον Μαραθώνα και στον Σχοινιά», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ότι έχει υπάρξει σεισμική διέγερση στην περιοχή εδώ και εβδομάδες και σημειώνει ότι η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο δυνατότερος κρατώντας όμως πάντα μία επιστημονική επιφύλαξη.

«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι δύο πράγματα», επισήμανε και εξήγησε: «Πρώτον ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει, όμως πάμε στο δεύτερο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο αξιολογούμε. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε 100% κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός».

Πώς ένιωσαν τον σεισμό οι Αθηναίοι

Κάτοικοι που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο της δόνησης κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, περιγράφοντας πώς ένιωσαν τον σεισμό.

«Ακούστηκε ένας θόρυβος σαν κάποιος να πέταξε μία βόμβα και μετά όλα άρχισαν να κουνιούνται», έγραψε ένας κάτοικος από τον Άγιο Στέφανο στην μαρτυρία του στο Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για τον σεισμό που ταρακούνησε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ την Αττική.

«Είχε βουητό», ανέφερε κάτοικος της Δροσιάς, ενώ κάτοικος από την Νέα Ερυθραία ανέφερε: «Ο σεισμός ήταν σύντομος, αλλά πολύ δυνατός. Έτριζαν τα τζάμια στον 3ο όροφο».

Η στιγμή του σεισμού στον «αέρα» εκπομπής – Η αντίδραση παρουσιαστή και καλεσμένων – ΒΙΝΤΕΟ

Στον «αέρα» του Action 24 «βρήκε» τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά και τους καλεσμένους του ο ισχυρός σεισμός που ταρακούνησε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ της Δευτέρας την Αττική.

Συγκεκριμένα, έγινε τη στιγμή που ο Γιώργος Κουβαράς έκανε λόγο για καλές ειδήσεις, άρχισαν να… κουνιούνται τα πάντα στο στούντιο.

«Γίνεται ένας σεισμός, αρκετά μεγάλος, θέλω να είμαστε ψύχραιμοι», είπε και τόσο ο ίδιος όσο και οι καλεσμένοι κατάφεραν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους παρά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

Η στιγμή του σεισμού στον “αέρα” του kontra – ΒΙΝΤΕΟ

Τη στιγμή του ισχυρού σεισμού που ταρακούνησε την Αττική στο «kontra» βρισκόταν σε εξέλιξη η εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».

Δείτε πώς αντέδρασαν παρουσιαστές και καλεσμένοι.


Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version