Η αξιολόγηση από τους δανειστές θα… αξιολογείται παράλληλα από τους μεγάλους ξένους οίκους.
Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch έχουν ήδη θέσει στο «μικροσκόπιο» τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία καθώς, εκτός απροόπτου, έως τις 11 Μαρτίου και οι τρεις, διαδοχικά, αναμένεται να έχουν δημοσιοποιήσει νέες εκθέσεις αξιολόγησης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενδεχόμενες θετικές ενδείξεις κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους δανειστές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν θετικές εξελίξεις από το «μέτωπο» των οίκων, οι κινήσεις των οποίων έχουν άμεσο αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού για το σύνολο της οικονομίας.
Στον αντίποδα, στο σενάριο αρνητικών εξελίξεων κατά τις διαπραγματεύσεις, καθυστερήσεων και ενδείξεων εμπλοκής, θα επηρεαστεί ανάλογα και η θέση των ξένων οίκων, επιδεινώνοντας τη θέση της ελληνικής οικονομίας στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.
Στάση αναμονής
Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, χωρίς πάντως να αποκλείονται και αλλαγές όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, στις 22 Ιανουαρίου η S&P αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία. Σειρά θα έχει η Moody’s, στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ ο κύκλος των αξιολογήσεων θα κλείσει στις 11 Μαρτίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τη Fitch Ratings.
Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι, κλείνοντας, όσο πιο σύντομα γίνεται τα μεγάλα μέτωπα με τους Θεσμούς και ολοκληρώνοντας την πρώτη αξιολόγηση, να δημιουργήσει ένα θετικό μομέντουμ, στη βάση και πιθανών αναβαθμίσεων από ξένους οίκους, με απώτερο στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής του Δημοσίου στις αγορές.
Ωστόσο το σενάριο αυτό διέπεται από σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες και ήδη είναι εμφανή τα σημάδια της έντασης, πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. «Κλειδί» για τη στάση των ξένων οίκων, είναι η διασφάλιση της δυνατότητας αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τους επόμενους μήνες και η οριστική απομάκρυνση ακραίων σεναρίων, η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το χρέος που αναμένεται να «κλειδώσει» συγκεκριμένα επίπεδα για τις δαπάνες εξυπηρέτησης σε πολυετή ορίζοντα και η εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας.
Προς το παρόν οι ξένοι οίκοι τηρούν στάση αναμονής, με την S&P να έχει ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο νέου γύρου πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, υπό το βάρος των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, σπεύδοντας παράλληλα να διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών κατά το νέο έτος.
Σκληρή δοκιμασία
Για τους ξένους αναλυτές το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει δοκιμασία σε όλα τα επίπεδα που θα κρίνει εάν η οικονομία μπορεί να ξεφύγει οριστικά από τον εφιάλτη της στάσης πληρωμών και του Grexit, ενώ η αξιολόγηση που προσδίδουν οι ξένοι οίκοι αυτή τη στιγμή στην πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου αποτυπώνει την εκτίμηση ότι η χώρα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, εφόσον όλα κυλήσουν «ρολόι» σε όλα τα επίπεδα. Εάν, δηλαδή, υλοποιηθεί το θετικό σενάριο, που προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, αποδέσμευση κεφαλαίων από τους Θεσμούς, έναρξη παροχής φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος.