Quantcast
Οι δέκα αλλαγές σε συντάξεις και ασφάλιση - enikonomia.gr
share

Οι δέκα αλλαγές σε συντάξεις και ασφάλιση

δημοσιεύτηκε:

Δέκα αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς,προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης από το βήμα της βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων

Αναλυτικά:

1.Παγώνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων ,που επρόκειτο να εφαρμοστεί από 1-1-2015.Όσοι θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2015 και μετά θα έπαιρναν σαφώς πιο μειωμένες συντάξεις.

2.Χορηγείται η 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ. Τα Χριστούγεννα θα δοθεί η 13η σύνταξη σε 1.242.000 συνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ. Το κόστος της παροχής ανέρχεται στα 552 εκατ. ευρώ. Δεν διευκρίνισε εάν  το πλαφόν των 700 ευρώ θα αφορά αθροιστικά κύριες, επικουρικές και ΕΚΑΣ.

3.Διατηρείται το ΕΚΑΣ. Η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε αυστηριοποίηση τα κριτήρια χορήγησης τους. Το επίδομα καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του.

4. Επανέρχεται η σύνταξη των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Τη σύνταξη καταβάλλει ο ΟΓΑ.

5. Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Αν προχωρούσε η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης οι συνταξιούχοι θα είχαν περικοπές από 8% έως 15% στην επικουρική ασφάλιση.

6.Επισπεύδονται οι διαδικασίες για να περάσουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία την οποία υφίστανται.

7. Καταργείται η ρήτρα θανάτου στα επικουρικά ταμεία. Η ρύθμιση προέβλεπε πως οι ασφαλισμένοι θα επέλεγαν αν θα μεταβιβάζεται μελλοντικά η σύνταξη στον/ στην σύζυγο και στα τέκνα. Σε περίπτωση που επέλεγαν να μη μεταβιβάζεται θα έπαιρναν- με βάση τη νομοθεσία- μεγαλύτερο ποσό.

8. Παγώνει κάθε διάταξη που οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

9. -Επανεξετάζεται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είναι σε αναζήτηση του νέου μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το εφάπαξ .Με τον προηγούμενο μαθηματικό τύπο οι μειώσεις στο εφάπαξ ξεπερνούσαν το 50%.

10.Επισπεύδεται η διαδικασία εκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης που σήμερα διαρκεί έως τέσσερα χρόνια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.