Quantcast
Οι αλλαγές σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό και φορολογία επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Οι αλλαγές σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό και φορολογία επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στους δανειστές η νέα αναθεωρημένη ελληνική πρόταση μετά την οριστικοποίησή της από το Κυβερνητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει νωρίς το πρωί.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θα δώσει τις γενικές αρχές της νέα πρότασης ώστε να προετοιμάσει το έδαφος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Παράλληλα, από τις Βρυξέλλες όπυ βρίσκονται από χθες ο υπουργός επικρατείας κ. Νίκος Παπάς και ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Ευκελίδης Τσακαλώτος μαζί με τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιάρακη θα παρουσιάσουν την νέα την νέα ελληνική πρόταση στην ομάδα των Βρυξελλών ώστε να γίνει και η απαραίτητη τεχνική επεξεργασία από ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Είναι πιθανό, μέσα στην ημέρα συγκληθεί έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro working group ώστε να προετοιμάσει την σχετική εισήγηση για το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών που θα συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας.

Ο στόχος – αν υπάρξει τελικά συμφωνία είναι η Ελλάδα να εξασφαλίσει μια μικρή παράταση μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε τα μέτρα που θα συμφωνηθούν να εφαρμοστούν και να γίνει η τελική αξιολόγηση όπως ζητούν οι δανειστές.

Αμέσως μετά σύμφωνα με Κυβερνητικούς κύκλους θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα που θα πρέπει να έχει κεντρικό θέμα την ελάφρυνση του χρέους.

 

Τα νέα μέτρα

Με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά η νέα ελληνική πρόταση έχει παρεμβάσεις σε τρία πεδία το ασφαλιστικό την άμεση φορολογία και τον ΦΠΑ με στόχο να κλείσει ένα μεγάλο μέρος από την διαφορά του 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 900 εκ ευρώ) που χωρίζει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν οι δανειστές για το 2015 – 2016 από αυτούς που προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής οι αλλαγές που έχουν γίνει στην πρόταση των 47 σελίδων που παρουσίασε προ ημερών η Ελλάδα είναι:

1. Η εισφορά του 12% που θα επιβληθεί στις κερδοφόρες επιχειρήσεις θυα συμπεριλάβει και αυτές που είχαν κέρδη από 500.000 ευρώ και πάνω ενώ προηγουμένως η πρόταση προέβλεπε η εισφορά να επιβληθεί στρις περίπου 1400 επιχειρήσεις που είχαν κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

2 Το νέο καθεστώς ΦΠΑ θα έχει μεν τρείς συντελεστές (6% 13% 23% ) και θα καταργεί την έκπτωση των νησιών αλλά έχει τεθεί στόχος να αποδίδει πλέον πρόσθετα έσοδα κοντά στο 1,5 δις ευρώ αντί των 1,36 δις ευρώ του προηγούμενου γνωστού σεναρίου. Βέβαιο είναι ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού δεν θα μεταγάγουν στο 23%. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι δεν θα περάσουν σε υψηλότερους συντελεστές κάποιες κατηγορίες τροφίμων.

3. Στο ασφαλιστικό είναι βέβαιο πλέον ότι θα υπάρξουν άμεσες περικοπές στις πρόωρες συντάξεις. Αυτό θα γίνει με ισχυρά αντικίνητρα συνταξιοδότησης που θα φτάνουν σε μείωση ακόμη και 50% αυτών που θα έχουν τα συντάξιμα χρόνια και θα θελήσουν να εξέλθουν του εργασιακού βίου πριν από τα 62 έτη που είναι σήμερα το ελάχιστο ότι ηλικίας. Το ζητούμενο είναι αν οι αλλαγές θα ισχύουν από την 1.1.2016 ή από 1/7 /2015 δηλαδή σχεδόν άμεσα ώστε να υπάρξει κει ένα δημοσιονομικό όφελος από φέτος από το ασφαλιστικό το οποίο όμως δεν θα αφορά περικοπές ήδη υφιστάμενων συντάξεων.

Με τις παρεμβάσεις αυτές η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.