Quantcast
Οδικό χάρτη για τη μεταποίηση ζητά το ΒΕΘ - enikonomia.gr
share

Οδικό χάρτη για τη μεταποίηση ζητά το ΒΕΘ

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη έξι σημείων για την ανάκαμψη της ελληνικής μεταποίησης, που βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, επισήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το επιμελητήριο σε συνεργασία με τον όμιλο HUMANS.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος παρουσίασε μία σειρά δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση της ελληνικής μεταποίησης.

Κάνοντας μία αναδρομή στη τρέχουσα χρονιά, ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογράμμισε ότι «το 2015 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον εφιάλτη της ακραίας αβεβαιότητας, από τη διακοπή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και από την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων».

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στο οριακό σημείο που έχουν φθάσει οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, η έξοδος από την κρίση θα προκύψει μόνο από την έμπρακτη υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Για αυτό ο μικρομεσαίος επιχειρηματικός κόσμος της μεταποίησης ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιηθούν μέτρα που θα αυξήσουν άμεσα τη ρευστότητα και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα προκειμένου να διασωθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να αναπνεύσουν κοινωνία και επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, καταθέτοντας μία δέσμη έξι μέτρων προκειμένου να μπει σε εντατικότερη τροχιά ο κλάδος της μεταποίησης.

Πιο συγκριμένα το ΒΕΘ ζητά:

– τη διαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη της μεταποίησης,
– μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας για την επιβίωση των μεταποιητικών επιχειρήσεων,
– καμία αύξηση εργοδοτικών εισφορών,
– μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, με μείωση του κόστους ενέργειας και την κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών και επιβαρύνσεων που αυξάνουν το κόστος παραγωγής,
– απλοποίηση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος,
– άμεση πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

«Οφείλουμε να διαμορφώσουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, ο οποίος θα ισχύει ανεξάρτητα από τις εναλλαγές των κομμάτων στην κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα για νηφαλιότητα και συναίνεση, μακριά από ιδεολογικές εμμονές και προκαταλήψεις. Είναι η ώρα για ρεαλιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές, με στόχο την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μάρδας: Επιχειρηματικά forum σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και αραβικές χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο του υπουργείου Εξωτερικών καθώς, όπως αποκάλυψε ο κ. Μάρδας, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΘ για τη διοργάνωση τριών επιχειρηματικών forum, δύο στη Θεσσαλονίκη και ενός στην Αθήνα, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από τις προαναφερθείσες περιοχές.

Παράλληλα στα σκαριά βρίσκεται η διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου και κλαδικών εκθέσεων με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από τις εν λόγω οικονομικές ζώνες.

Αναφερόμενος ο υφυπουργός στις δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάθεση υπεργολαβιών σε ελληνικές εταιρίες οπλικών συστημάτων, αλλά και για τη συνεργασία αμερικανικών επιχειρήσεων με ελληνικές εταιρίες software.

Επιπλέον ανέφερε ότι εντός του 2016 θα πραγματοποιηθούν 15 επιχειρηματικές αποστολές, με την Κένυα να βρίσκεται στο σχετικό πρόγραμμα. Για τις εταιρίες τροφίμων που θέλουν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, ανέφερε ότι σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.agora.mfa.gr λίστα με όλα τα καταστήματα delicatessen στον κόσμο.

Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο αξιοποίησης από την Ελλάδα των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπουν την εν δυνάμει προστασία της εγχώριας παραγωγής κάτω από συνθήκες κρίσης. Συγκεκριμένα, η χώρα μας θα ζητήσει να ενταχθούν στο καθεστώς αυτό κλάδοι που συνδέονται με τις κρατικές προμήθειες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υφυπουργός στην αξιοποίηση των βιομηχανικών «κουφαριών», μέσα από την πώλησή τους σε χαμηλή τιμή. Πιο συγκεκριμένα τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, επιδιώκουν συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -29,94% στην οποία ανήκει η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ώστε να διατεθούν προς πώληση τα άδεια βιομηχανικά κτήρια στη Σίνδο σε ξένους επενδυτές σε χαμηλή τιμή. Μάλιστα, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει σε επιχειρηματίες οδηγό όπου έχουν καταγραφεί τα βιομηχανικά κουφάρια του Κιλκίς.

Ο κ. Μάρδας ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα οριστικοποιηθούν τα φορολογικά κίνητρα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μετά από συνεννόηση με την Ε.Ε., ώστε να μην προσκρούουν στο εμπόδιο των κρατικών ενισχύσεων. Στόχος είναι να νομοθετηθούν στις αρχές του 2016.

Στα ζητήματα που απασχολούν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκαν οι υπόλοιποι ομιλητές. Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής Λογιστικής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Δημήτριος Γκίνογλου, αναφέρθηκε σε ζητήματα κοστολόγησης, ο λογιστής και υπ. Διδάκτωρ Λογιστικής, Αθανάσιος Καραμπούζης παρουσίασε το φορολογικό και λογιστικό καθεστώς στις ΜμΕ, ενώ ο υπ. Διδάκτωρ Τραπεζικής, Κωνσταντίνος Μουτσιάνας μίλησε για την επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων στην ελληνική οικονομία. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γεώργιος Γιουβανούδης, πολιτικός επιστήμων, διεθνολόγος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.