Quantcast
Ο «χάρτης» των ευρωπαϊκών χωρών προέλευσης των ξένων μαχητών στη Συρία-Η θέση της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Ο «χάρτης» των ευρωπαϊκών χωρών προέλευσης των ξένων μαχητών στη Συρία-Η θέση της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό των ξένων μαχητών στη Συρία που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το Βέλγιο είναι ο μεγαλύτερος «συνεισφέρων» σε αναλογία με τον πληθυσμό του, όπως αποκαλύπτει ολλανδική μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που δημοσιοποιεί το Reuters, οι Ευρωπαίοι που αγωνίζονται μαζί με ομάδες Ισλαμιστών στη Συρία και στο Ιράκ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών Αρχών ασφαλείας επί χρόνια. Εθελοντές που επέστρεψαν στις χώρες ενεπλάκησαν σε επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες τους προηγούμενους 18 μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των βομβιστικών επιθέσεων στη Βελγική πρωτεύουσα πριν από μερικές ημέρες.

Η μελέτη που ετοιμάστηκε από το Διεθνές Κέντρο κατά της Τρομοκρατίας που εδρεύει στη Χάγη έδειξε πως οι χώρες της Ε.Ε. δεν πρέπει να εφησυχάζουν σχετικά με τους πολίτες τους που φεύγουν για να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή.

«Πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις επιχειρούν να υπονομεύσουν ανεκτικές και πολύμορφες, στηριγμένες στο κράτος δικαίου κοινωνίες» γράφουν οι αναλυτές και συνεχίζουν «η αναγνώριση αυτού του ρίσκου και οι κατάλληλες πολιτικές για την αντιμετώπισή του φαίνεται να απουσιάζουν από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Συνολικά, πάνω από 4.924 Ευρωπαίοι έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία, με το 30% αυτών να έχει επιστρέψει και ένα 14% επιβεβαιώθηκαν ως νεκροί.

Βάσει της έρευνας, το Βέλγιο όχι μόνο «συνεισφέρει» τους περισσότερους μαχητές σε σχέση με τον πληθυσμό του, αλλά μόλις το 18% αυτών έχει επιστρέψει. Η Αυστρία και η Σουηδία ακολουθούν με κατά κεφαλήν όρους.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Γαλλία ήταν η μεγαλύτερη χώρα- πηγή για τους μαχητές που έφυγαν να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Η Γερμανία και η Βρετανία «συμμετέχει» επίσης με μεγάλους αριθμούς.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν βιώσει μικρή μετανάστευση και με μικρό αριθμό Μουσουλμανικού πληθυσμού έχουν “συνεισφέρει” με ελάχιστους μαχητές. Οι αναλυτές δε βρήκαν δεδομένα για την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Στον χάρτη φαίνεται η προέλευση των ξένων μαχητών- από ποιες χώρες προέρχονται- και πού έχει «πιάσει» η καμπάνια του ISIS.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.