Της Άννας Κανδύλη
Με την κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα την ερχόμενη Δευτέρα συνεχίζεται η προκαταρκτική ποινική έρευνα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη που αφορά τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος καλείται καθώς και αυτός στο παρελθόν είχε καταθέσει μήνυση κατά των δύο προστατευόμενων μαρτύρων που είχαν εμπλέξει το όνομά του υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, κατηγορώντας τους για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση.
Η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου
Την ίδια ώρα ενώπιον του κ. Ζαχαρή, βρέθηκε την Πέμπτη ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο πρώην υπουργός Υγείας, που στις αρχές της εβδομάδας κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στρεφόμενος κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας, προσκόμισε σχετικά έγγραφα, ενώ έδωσε και κατάθεση , στην οποία, κατά πληροφορίες, αναφέρθηκε στον κ. Παπαγγελόπουλο.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία μήνυση που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι από τον συνδυασμό των στοιχείων που αναφέρει «… προκύπτει η επίταση του δόλου με την οποία λειτούργησαν οι εγκαλούμενοι εφαρμόζοντας την εντολή του προσώπου με το ψευδώνυμο Ρασπούτιν – του κατονομάσθεντος Δημήτρη Παπαγγελόπουλου – να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στη σκευωρία Novartis, να καταστρέψει τους ίδιους και τα κόμματα τους και όταν μετά από χρόνια απαλλαγούν, να έχουν προλάβει να ωφεληθούν οι τότε κυβερνώντες. Με άλλα λόγια αυτό που ανέφερε η κυρία Ράικου, δια των κύκλων της, ότι ο Ρασπούτιν της έδινε ως οδηγία «κι ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν», είναι απολύτως χαρακτηριστικό του σκοπού και της στόχευσης της σκευωρίας Novartis, και εξηγεί με σαφείς όρους τις πράξεις κι τις παραλείψεις των εγκαλούμενων, αποδεικνύοντας και τον άμεσο δόλο με τον όποιο ενήργησαν».
Τα έγγραφα που παρέδωσε ο κ. Λοβέρδος, η τελευταία μήνυσή του καθώς και επτά παλαιότερες που ο πρώην υπουργός είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, μελετώνται από τους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα , αν το κρίνουν αναγκαίο, αμελλητί κατά το Σύνταγμα να διαβιβάσουν στη Βουλή και την κατάθεση του κ. Λοβέρδου.