Ο Σουλτς δίνει συμβουλές στον Τσίπρα μέσω Linkedin

Tην άποψή του για τις ελληνικές εκλογές και την νέα κυβέρνηση εκφράζει με μήνυμά του στο Linkedin ο Μάρτιν Σουλτς. Μια μέρα πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γράφει για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τις εκτιμήσεις του για το μέλλον της χώρας.

Γράφει αναλυτικά:

“Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ελλάδα επιφύλασσαν μερικές εκπλήξεις. Μερικοί ίσως να μην περίμεναν μια τόσο θριαμβευτική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, έπληξη προκάλεσαν και κάποιες από τις αντιδράσεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Άνθρωποι διαμετρικά αντίθετοι όπως η αρχηγός του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λεπέν και ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ από το UKIP, έσπευσαν να σχολιάσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι είναι σημάδι του αναπόφευκτου τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη γνωρίζουμε.

Τώρα που έχουν περάσει μερικές ημέρες από τις εκλογές και η κυβέρνηση σχηματίστηκε γρήγορα, τα σχόλια και οι πανηγυρισμοί πρέπει να κάνουν χώρο για περισσότερη νηφαλιότητα και ρεαλισμό. Τα δύσκολα στην πραγματικότητα μόλις αρχίζουν: το να κυβερνάς μια χώρα, να ικανοποιείς τις ανάγκες των πολιτών της, και την ίδια στιγμή να προσπαθείς να κάνεις “άνοιγμα” στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.

Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν τη νύχτα της Κυριακής. Το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει 1,7 φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της, η φορολογία συνεχίζει να πιέζει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και πολλές σκληρά εργαζόμενες οικογένειες υποφέρουν, ενώ ορισμένοι πολύ πλούσιοι έχουν καταφέρει να αψηφούν τους κανόνες, μέσω της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής. Επίσης, μεγάλο κομμάτι της διοίκησης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παλεύει, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πελατειακές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τώρα να εντείνει το κομμάτι της ευθύνης και ηγεσίας. Μέρος της εκλογικής επιτυχίας του προέρχεται από το γεγονός ότι ήταν αλώβητος από το γεγονός ότι δεν ήταν στην εξουσία και δεν είχε ευθύνες. Αυτό έκανε την λιτότητα – κατά καιρούς κάπως απλοϊκή- κατά της λιτότητας, του κατεστημένου και της τρόικας, τόσο αξιόπιστη και αποτελεσματική.
Αλλά παρά τα “κατά” ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου δεν είναι να αντιευρωπαϊκό κόμμα. Ξέρω καλά τον πρωθυπουργό, κ.Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός και πιστεύω επίσης ότι είναι και ρεαλιστής πολιτικός

Τον συνάντησα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, και έχουμε συμμετάσχει στο debate ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,εγλω ως υποψήφιος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και αυτός ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ένα αντιευρωπαϊστής δεν θα μπορούσε να σταθεί σε ένα διαγωνισμό με στόχο να επιλεγεί ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άσχετα με το πόσο πιθανό ήταν να επιλεγεί τελικά.

Την περασμένη Κυριακή, δεν υπήρχε καθόλου ευρωπαϊκό δράμα στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και η ευρωζώνη δεν θα αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει. Αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να πετύχει πρέπει να κάνει προσπάθειες για συμβιβασμούς, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο σταθερή χώρα από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Η ωριμότητα του χρέους της είναι μεγαλύτερη, οι πιστωτές είναι κυρίως θεσμικοί, προβλέπεται ανάπτυξη κατά 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016, η ανεργία βρίσκεται σε καθοδική πορεία, το ίδιο και το χρέος της. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να επιταχύνει αυτή τη δυναμική.

Εάν η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κυβέρνηση του «όχι σε όλα», τότε η ορμή του κ. Τσίπρα μπορεί να είναι βραχύβια. Αν όμως δεσμευτεί σε μια θετική ατζέντα για να κάνει τη χώρα του πιο δίκαιη και αν αυτός προχωρήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι στο πλευρό του”.

 

Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version