Ο «κίτρινος πυρετός» απειλεί επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα

Του Τάσου  Δασόπουλου

 

Κίνδυνο για τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου αλλά και για την ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών συνιστά ο «κίτρινος πυρετός» που βύθισε και χθες τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η ασιατική κρίση βρίσκει την εύθραυστή ελληνική οικονομία σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Έχει πλέον διαθέσιμα τα χρήματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους της τουλάχιστον για τρία χρόνια Όμως οι προοπτικές ανάκαμψης και επαναφοράς της σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης είναι ξανά εξαιρετικά επισφαλής.

Τόσο επισφαλής που ακόμη και το κέρδος που θα είχε από την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου εξαντλείται στην ωφέλεια που θα έχουν τα νοικοκυριά αφού η παραγωγική ικανότητα της οικονομίας υποχωρεί συνεχώς.

Σε πρώτη φάση η τεράστια μεταβλητότητα στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει άμεση συνέπεια στην προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων , των μόνων άμεσων επενδύσεων που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία.

Ως γνωστό την διοίκηση στους Οργανισμούς λιμένα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης διεκδικούν κινεζικές εταιρίες.

Ακόμη και αν πρόκειται για κολοσσούς όπως η COSCO αναμένεται να ανακαθορίσουν την στάση τους ανάλογα με την έκταση και το βάθος της κρίσης στην δική τους χώρα Υπενθυμίζεται ακόμη ότι . Κινέζοι επενδυτές έχουν ενδιαφερθεί και για την συμμετοχή του δημοσίου στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών αλλά και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι οι αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών του δημοσίου . Το δίκτυο διανομής της ΔΕΠΑ ο ΔΕΣΦΑ που διεκδικείται από την SOCAR με κλεισμένο διαγωνισμό από το 2013 η υλοποίηση του οποίο βρίσκεται έκτοτε σε εκκρεμότητα.

Στο κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται και τα ΕΛΠΕ τα οποία δεν φαντάζουν τόσο δελεαστική ευκαιρία σε μια αγορά όπου ο ίδιος ΟΠΕΚ βλέπει το πετρέλαιο να κατρακυλά στα 20 δολάρια το βαρέλι. Με την αναστάτωση που υπάρχει σήμερα στο πετρέλαιο που επηρεάζει και τα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα όλα αυτά θα αναβληθούν άγνωστο για πόσο.

 

Οι Τράπεζες

Το χθεσινό αρνητικό ξέσπασμα των ασιατικών αγορών είχε επίπτωση σε όλα τα χρηματιστήρια της υφηλίου άρα και στο ελληνικό.

Το ισχυρό πλήγμα – όπως αναμενόταν το δέχθηκαν οι πλέον διεθνώς ανταγωνιστικοί κλάδοι της οικονομίας και πρώτες από όλους οι ελληνικές τράπεζες με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 22,67% στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης και την αξία των τραπεζικών μετοχών να αποτιμάται πλέον σε σέντς.

Με τις τράπεζες σε ομηρία και την συνέχιση των κεφαλαιακών ελέγχων και την κρίση στις ασιατικές αγορές να επηρεάζει τα επίπεδα ρευστότητα διεθνώς θα είναι δύσκολη ακόμη και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών Ειδικά στο κομμάτι της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων που απαιτούν οι δανειστές.

Η καθυστέρηση αυτή με την σειρά της θα επηρεάσει και την πορεία των δημοσίων επενδύσεων (του μόνο σίγουρου πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα) αφού βασική δίοδος για μεγάλες και μικρές ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο επαρκής και φθηνός τραπεζικός δανεισμός.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών λόγω των περικοπών που έρχονται στις συντάξεις και την υπερφορολόγηση των μισθών συμπληρώνεται η εικόνα που θα οδηγήσει σε ύφεση υψηλότερη από το 2,3% του ΑΕΠ που υπολογίζεται στο νέο μνημόνιο για το 2015 με άγνωστο το πρόσημα και το ποσοστό και για το 2016.

Exit mobile version