Ο Δραγασάκης στο δελτίο του ΑΝΤ1: Σύγκρουση αν επιμείνει το ΔΝΤ στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης με το ΔΝΤ, σε περίπτωση που το Ταμείο επιμείνει στις θέσεις του για τους φορολογικές συντελεστές, άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας. Μιλούν όλοι ότι συζητούμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος και για τη μετατόπιση στη μετά-μνημόνιο εποχή. Μιλούν για ένα νέο μείγμα πολιτικής και για μια κατάσταση, όπου έχουμε μια μετατόπιση από τη φάση της λιτότητας σε μια φάση μετα –λιτότητας. Μια φάση που θα έχουμε ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας που θα έχουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ένα στοιχείο που θεωρώ σημαντικό στη χθεσινή απόφαση είναι ότι γίνεται λόγος για ένα πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης» είπε ο κ. Δραγασάκης, αποτιμώντας το αποτέλεσμα του Eurogroup.

«Είχαμε ένα αίτημα του ΔΝΤ ότι με τα μέτρα που έχετε πάρει έως τώρα θα φτάσετε το πλεόνασμα στο 1,5% , άρα αν θέλετε να πάτε στο 3,5% πρέπει να πάρετε πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ. Απέναντι στο αίτημα του ΔΝΤ που ήταν αρνητικό, προσπαθήσαμε να ουδετεροποιήσουμε τις συνέπειες. Αντί να πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας, η συμφωνία προβλέπει ότι θα παρθούν μέτρα τα οποία θα εξισορροπηθούν με άλλα, έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδέν. Αυτό σημαίνει όχι νέα λιτότητα. Τα όποια μέτρα θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης και όχι επιβολής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Το καινούριο είναι ότι θα γίνει μια συζήτηση και η Ελλάδα θα πάρει μέτρα που θα αφορούν στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Θα δούμε από ποιο έτος και μετά για τις συντάξεις , δεν είναι κάτι άμεσο ούτε είναι για το 2019» τόνισε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί ακόμη και από το 2021. «Ταυτόχρονα νομοθετούμε αντίμετρα. Το θέμα είναι να βγαίνει ο συνολικός λογαριασμός» πρόσθεσε.

«Αυτό που έχουμε χθες είναι μια απόφαση που δρομολογηθεί την τελική συμφωνία. Η μάχη θα συνεχίζεται όμως. Το ΔΝΤ δεν ζητάει απλώς να μειωθεί το αφορολόγητο. Ζητάει να φορολογήσουμε τους φτωχούς για να μειώσουμε τη φορολογία των πλουσίων. Αν επιμείνει σε αυτό το ΔΝΤ, θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα, να έχουμε σύγκρουση. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Το να μειώσουμε κατά τι το αφορολόγητο και να χρησιμοποιήσουμε το προϊόν αυτό για να πάρουμε άλλα μέτρα κοινωνικά ισοδύναμα, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε» επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης , διευκρινίζοντας ότι τίποτα το ποσοτικό δεν έχουμε δεδομένο.

Ο κ. Δραγασάκης απέδωσε την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας στις αποκλίνουσες θέσεις των δανειστών. Υπάρχουν τρεις τρόποι για την έξοδο από την κρίση, όπως είπε. Ο πρώτος είναι οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε, εξηγώντας ότι «δεν είναι αυτές που θα μας βγάλουν, καθώς πολλές έχουν υφεσιακό αποτέλεσμα.» «Ο δεύτερος είναι οι εξαγωγές», συνέχισε, σημειώνοντας πως δεν είδαμε αύξησή τους μετά τη μείωση των μισθών. «Ο τρίτος είναι οι επενδύσεις και η απασχόληση». Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρει να βγει η χώρα από την κρίση, είπε ο κ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας πως «στη νέα φάση, οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα είναι το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση.

Πηγή: enikos.gr


Exit mobile version