Ο απολογισμός της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ: Τα 3+1 κέρδη στην Ουάσινγκτον

Με μια διευρυμένη ατζέντα η οποία ξεκινούσε από τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μετά την κρίση και την υποστήριξη που αναμένει από τις ΗΠΑ και έφτανε μέχρι τα F-35 προσήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιστρέφει από την Ουάσινγκτον με τέσσερα κέρδη στις αποσκευές του, καθώς από την αμερικανική πρωτεύουσα ανακοινώθηκε και επισήμως το τέλος εποχής για την παρουσία του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα “ΝΕΑ” τα 3+1 οφέλη είναι τα εξής:

α) Στενές επαφές στρατιωτικού τύπου. Η σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στο αμυντικό πεδίο δεν είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τωρινό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ούτε με την πρόσφατη επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας. Εδώ και τουλάχιστον μια τριετία οι Αμερικανοί είχαν στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στην Αθήνα ότι επιδιώκουν αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα μας. Πλέον η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων μονιμοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της Λάρισας, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Στεφανοβικείου Βόλου, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι καλοβλέπουν το λιμάνι του Βόλου. Εκτός από τη βάση της Σούδας, δηλ. οι Αμερικανοί έχουν παρουσία στον ελληνικό βορρά και στην καρδιά της Ελλάδας. Η στόχευσή τους είναι να ελέγχουν όσο το δυνατόν καλύτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

β) Αμυντική θωράκιση με το βλέμμα στην Άγκυρα. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο και οι συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, επιτάχυναν και συστηματοποίησαν τις συζητήσεις Ελλάδας- ΗΠΑ για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Η κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας το τελευταίο δίμηνο έκανε ακόμη πιο εντατικές τις επαφές των δύο πλευρών για την ενίσχυση της χώρας μας με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό. Συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, αρχηγών ΓΕΕΘΑ υπήρχαν όλη την προηγούμενη διετία για την πιθανότητα αγοράς από την Ελλάδα καινούριων οπλικών συστημάτων ή την παραχώρηση παλαιότερων. Κάποιες από αυτές όπως η απόκτηση φρεγατών ή αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο. Για άλλα θέματα όμως, όπως το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είχαν προχωρήσει αρκετά.

γ) Στην προσέλκυση κι άλλων αμερικανικών επενδύσεων αποσκοπεί η Ελλάδα στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της προσπάθειάς της για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το αμερικανικό ενδιαφέρον όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ” μεταξύ άλλων, εντοπίζεται σε λιμάνια και ναυπηγεία. Οι πολλαπλές επισκέψεις του Τζέφρι Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δείχνει πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί την αξιοποίησή του και για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών της σκοπών. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για επενδύσεις στα ελληνικά ναυπηγεία. Αμερικανικά funds εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν και στους επικείμενους διαγωνισμούς αποκρατικοποίησης των εταιρειών ΔΕΠΑ Υποδομών και ίσως και ΔΕΠΑ Εμπορίας. Επιπλέον επενδύσεις δεν αποκλείονται και στις ΑΠΕ.

δ) Η στρατηγικών των αγωγών φυσικού αερίου. Τρία μεγάλα έργα για τα οποία η Ουάσινγκτον επέδειξε τα προηγούμεν χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον μπήκαν στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ. Τα δύο κεντρικά ζητήματα αφορούν στους αγωγούς EastMed και του ελληνοβουλγαρικού IGB. Οι ΗΠΑ έχουν πάγια ενεργειακή πολιτική τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού της Ευρώπης επιδιώκοντας να περιορίσουν την κυρίαρχη θέση της Ρωσίας στον εφοδιασμό των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου. Την ίδια στρατηγική ακολουθούν και με τη στήριξη του IGB, τον οποίο υλοποιούν Ελλάδα και Βουλγαρία. Μέσω αυτού του διαδρόμου οι ΗΠΑ επιδιώκουν την προώθηση του αζέρικου αερίου που φέρνει ο αγωγός TAP. Σε αυτόν “κουμπώνει” ο IGB. Τεράστιο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.


Exit mobile version