Στα αστικά δικαστήρια προσφεύγει με αγωγή του ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, λίγες ώρες πριν απολογηθεί για την υπόθεση της αποκαλούμενης «μαφίας του Κορυδαλλού».
Ο διδάκτωρ Νομικής Θρασύβουλος Κονταξής, συνήγορος του γνωστού ποινικολόγου, ανακοίνωσε πως το πρωί θα υποβάλλει αγωγή για παραβίαση του τεκμηρίου με αφορμή δηλώσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στις οποίες (η υπουργός) μιλάει για «ένα κύκλωμα το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια ολόκληρα, είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί, οι υπηρέτες της δικαιοσύνης όπως είμαστε εμείς οι δικηγόροι πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέμιδας και του δικαίου».
Όπως αναφέρει ο κ. Κονταξής θα προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας με βάση τις διατάξεις του νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.
«Η υπεράσπιση του πολίτη Λυκουρέζου δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά την πιστή εφαρμογή του νόμου. Χθες κυρία ονόματι Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη , προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, οι οποίες δηλώσεις αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δυο δικηγόρων.
Θυμίζω ότι η Ελληνική Βουλή, πριν από ένα μήνα, με τις ψήφους της κυρίας Παπακώστα ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει δια ροπάλου την έκφραση απόψεων όσον αφορά εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τον ίδιο νόμο τον οποίο ψήφισε η κα Παπακώστα, τον ίδιο νόμο παραβίασε και ο ίδιος νόμος προβλέπει κυρώσεις. Αύριο το πρωί στις 9 προ της απολογίας του κ. Λυκουρέζου θα κατατεθεί αγωγή σε βάρος της κας Παπακώστα, προς πιστή εφαρμογή του νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε και η οποία με τις δηλώσεις της παραβίασε κατάφωρα, το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε υπόπτου ή κατηγορουμένου , του τεκμηρίου αθωότητας.
Σημειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και κυβερνητικών αξιωματούχων και βάση του εντάλματος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίμα, το οποίο ελπίζω να μην επηρεάσει την ποινική του μεταχείριση».
Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε δήλωσή της στην ΕΡΤ, ειχε πεί:
«Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την αντιτρομοκρατική μας υπηρεσία. Υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Ελληνική Αστυνομία κάτω από την ομπρέλα προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η αντιτρομοκρατική είναι μια από αυτές.
Έμπειρη, με τεκμηρίωση και μέθοδο, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην εθνική ασφάλεια της χώρας, στην εσωτερική ασφάλεια αλλά και με τη συνεργασία που κάνει με άλλες υπηρεσίες ομόλογές της στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής.. Θεωρώ ότι είναι μια ακόμη επιτυχία της, λυπάμαι βέβαια, διότι το κύκλωμα αυτό, το οποίο ήταν ένα κύκλωμα το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια ολόκληρα, είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί, οι υπηρέτες της δικαιοσύνης όπως είμαστε εμείς οι δικηγόροι πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέμιδας και του δικαίου».
Σημείωσε ακόμη πως:
«Χαίρομαι όμως πάρα πολύ που υπάρχουν υπηρεσίες όπως είναι η αντιτρομοκρατική αλλά και άλλες οι οποίες πραγματικά επαγρυπνούν. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω, ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς διότι νυχθημερόν εργάζονται υπηρεσίες οι οποίες έχουν εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό με ζήλο, με αφοσίωση, με σχέδιο και μεθοδικότητα για την ασφάλειά τους αλλά κυρίως για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Θέλω να τους συγχαρώ και θέλω να πω ότι ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση η οποία είχε και θύματα, είχε και απειλή θυμάτων και με αυτή την έννοια νομίζω ότι ξεκαθάρισε η κόπρος του Αυγεία».
Τι λέει ο νόμος
Ο νόμος που ψηφίστηκε κατ΄ εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο ύποπτος ή κατηγορούμενος, έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών που έλαβαν χώρα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης».
Η αιτιολογική έκθεση του νόμου ανέφερε:
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται το δικαίωμά του υπόπτου ή κατηγορουμένου να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 ΕισΝΑΚ προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αξιωματούχων σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό».
Πηγή: dikastiko.gr