Ο Μάριο Ντράγκι ζητάει πολιτική κάλυψη, καθώς δεν επιθυμεί να πάρει πάνω του μια απόφαση που θα σήμαινε διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έφερνε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό ρεπορτάζ του, η ΕΚΤ στέλνει ένα μήνυμα στους ηγέτες της ευρωζώνης: μην μας κάνετε να τραβήξουμε την σκανδάλη για τις ελληνικές τράπεζες.
Αφού η ΕΚΤ χθες επέκτεινε τον ELA κατά 5 δισ. ευρώ ακόμη, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η συνέχιση της στήριξης εξαρτάται από τις πολιτικές συνομιλίες για την διάσωση της Ελλάδας, επισημαίνει το Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι Έλληνες διαπραγματευτές και οι πιστωτές της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ δεν θέλει να βρεθεί σε μια θέση που θα παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος –και την παραμονή της χώρας στο ευρώ- χωρίς πολιτική κάλυψη από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Αν οι συνομιλίες για μια συμφωνία (χρηματοδότησης)-γέφυρα για την Ελλάδα καταρρεύσουν ξανά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi θα πρέπει να εξετάσει εάν θα παρέχει περισσότερα κεφάλαια ή θα απειλήσει με βέτο, όπως συνέβη στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια.
Πυρηνική επιλογή
«Η διακοπή του ELA θα ήταν μια παρέμβαση ύστατης λύσης, αντίστοιχη με μια πυρηνική επιλογή», δηλώνει ο Henrik Enderlein, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο. «Η ΕΚΤ δεν θα ήθελε να το χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό πραγματικά, καθώς βασικά είναι το ίδιο σαν να σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης», αναφέρει ο Enderlein.
Η χρηματοδότηση του ELA παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες με δικό τους ρίσκο. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τώρα πρόσβαση σε 65 δισ. ευρώ. Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι το 2012, καθώς η Ελλάδα οδηγούνταν προς την δεύτερη διάσωσή της και προς την απομείωση χρέους, οι τράπεζες δέχθηκαν 158 δισ. ευρώ βοήθεια στην χρηματοδότηση από την τοπική κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ.
Η φερεγγυότητα των τραπεζών
Από την πλευρά του ο Nicolas Veron του Bruegel, σχολιάζει ότι «η φυγή κεφαλαίων, per se, δεν αλλάζει την εκτίμηση για την
φερεγγυότητα, όσο συνεχίζεται ο ELA. Υπάρχει μια κυκλικότητα σχετικά με αυτό. Εάν οι τράπεζες παύσουν να έχουν ρευστότητα, τότε η φερεγγυότητα αρχίζει να γίνεται ανησυχία πολύ γρήγορα».
Και σχολιάζει το Bloomberg πως όταν η φερεγγυότητα εξαρτάται από την συνεχή παροχή ρευστότητας, η ΕΚΤ κρατά την τύχη του τραπεζικού συστήματος στα χέρια της.
Το βέτο της ΕΚΤ για τον ELA
Το δ.σ. της ΕΚΤ συνεδριάζει ξανά στις 18 Φεβρουαρίου. Για να ασκήσει βέτο στον ELA, χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων. Εάν μια συμφωνία δεν βρεθεί μέχρι το τέλος του μήνα, η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να εξετάσει την θέση της για τον ELA στην συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου στην Κύπρο. Μπορεί να γίνει μια υπενθύμιση της σοβαρότητας της κατάστασης πριν από τότε.
Χωρίς πολιτική πρόοδο και συνέχιση της χρηματοδότησης, υπάρχει η απειλή επιτάχυνσης της φυγής κεφαλαίων και της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τονίζει ο Gabriel Sterne της Oxford Economics.
«Η Κύπρος έχει γράψει ένα σενάριο, της Ελλάδας μπορεί να είναι παρόμοιο. Κλείνοντας το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας είναι πιθανώς η πιο καταστροφική οικονομικά πράξη που θα μπορούσε να συμβεί σε καιρό ειρήνης», τόνισε ο Sterne.