Ντράγκι: Η ΟΝΕ δεν είναι ένωση όπου κάποιες χώρες μονίμως πληρώνουν για άλλες

Η αλληλεγγύη είναι μεν ένας «κεντρικός» πυλώνας της Ε.Ε, όμως η Eυρωζώνη δεν είναι μια πολιτική ένωση όπου«κάποιες χώρες μονίμως πληρώνουν για άλλες», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής εγκαινίων της νέας έδρας της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

«Είναι σωστό πως τα κράτη έχουν στηρίξει το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της κρίσης», όμως «πάντοτε ήταν κατανοητό πως οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια και πως κάθε μια είναι υπεύθυνη για τις δικές της πολιτικές», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι ορισμένες χώρες χρειάστηκε να περάσουν μια «δύσκολη περίοδο προσαρμογής ήτανπρωτίστως και κυρίως μια συνέπεια των δικών τους αποφάσεων στο παρελθόν».

Το μήνυμα ωστόσο, της ομιλίας Ντράγκι ήταν η ανάγκη για διατήρηση της ενότητας στη ζώνη του ευρώ, εν μέσω της ανόδου ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων στη Γηραιά Ήπειρο.

«Το να στέκεσαι στα δυο σου πόδια δεν είναι το ίδιο με το να στέκεσαι μόνος. Η εθνικοποίηση των οικονομικών μας επίσης δεν είναι η απάντηση», υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι.

Τόνισε πως πλέον – μετά την προσφορά αλληλεγγύης και την τραπεζική ενοποίηση – ο στόχος της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι η «σύγκλιση» των κρατών-μελών της σε θέματα θεσμών και οικονομίας.

«Ένα νόμισμα δεν είναι μόνο μέσο συναλλαγών. Ένα νόμισμα είναι επίσης μέρος της ταυτότητας των λαών. Αντανακλά τα κοινά μας στοιχεία, για το παρόν και το μέλλον», κατέληξε.

Exit mobile version