Ντράγκι: Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή συμφωνία για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη

Η ΕΚΤ θέλει να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά χρειάζεται ισχυρή συμφωνία. Ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που προσφέρει ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Η συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη και πρέπει να αντιμετωπίζει τις εναπομείναντες πηγές αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να συνεχιστεί ως το Σεπτέμβριο του 2016 ή μέχρι να υπάρξει προσαρμογή του πληθωρισμού προς τον στόχο.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι ο αντίκτυπος από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, διαχέεται στην πραγματική οικονομία και η πλήρης εφαρμογή τους θα προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης. 

Ο ίδιος προέβλεψε πως η ανάκαμψη αναμένεται να διευρυνθεί. Η εγχώρια ζήτηση θα στηριχτεί επιπλέον από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα,, τα χαμηλά επίπεδα στις τιμές του πετρελαίου θα στηρίξουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ η ζήτηση για τις εξαγωγές προϊόντων και αγαθών της ευρωζώνης θα επωφεληθεί από τις εξελίξεις στην ανταγωνιστικότητα των τιμών. 

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2015 και το 2016, στο 1,5% και 1,9% αντίστοιχα, ενώ μείωσε οριακή την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 στο 2%.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ωστόσο πως η ΕΚΤ αναθεώρησε υψηλότερα τον πληθωρισμό για το 2015, στο 0,3% από 0% προηγουμένως. Το 2016 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% και το 2017 στο 1,8%.

Exit mobile version