Ντομπρόβσκις: Σημαντικά τα οφέλη ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για τα κράτη-μέλη

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, αναφορικά με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και το ενδεχόμενο ορισμού ενός κοινού Υπουργού Οικονομικών στην Eυρωζώνη.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «θα συμβάλει στο να δημιουργηθούν νέες συνέργειες στο πλαίσιο της ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά τη διαφάνεια, την υποχρέωση λογοδοσίας έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών πόρων της ΕΕ και, ως εκ τούτου, στο να παρασχεθεί καλύτερη στήριξη στα κράτη-μέλη».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «ορισμένα υφιστάμενα καθήκοντα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ να συγχωνευθούν, ενδεχομένως, υπό την αρμοδιότητα ενός Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών», ο Β. Ντομπρόβσκις σημείωσε πως αυτό «θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή διάσταση της χάραξης οικονομικής πολιτικής και θα εξασφάλιζε ισχυρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε επίπεδο ΕΕ, χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι εθνικές αρμοδιότητες».

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το τι θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη για τα κράτη-μέλη, ο Επίτροπος απάντησε πως «θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου διακυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να συμπληρώσει και να διευκολύνει την άσκηση εθνικών αρμοδιοτήτων, καθώς και στην αλληλεπίδρασή τους σε επίπεδο ΕΕ». «Ιδανικά, θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της Ευρωομάδας, κάτι το οποίο είναι ήδη εφικτό σύμφωνα με τις ισχύουσες Συνθήκες της ΕΕ», υπογράμμισε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή

Θέμα: Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Σε πρόσφατες δηλώσεις της (29/8/2017), η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την ανάγκη να υποστηριχθεί η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ώστε, όπως είπε, να συνδράμει οικονομικά τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της αναγκαίας εμβάθυνσης των δημοσιονομικών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να μην είναι μελλοντικά απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης των χωρών της Ένωσης.

Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διοριστεί κοινός υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας τη σχετική θέση της γαλλικής κυβέρνησης, την οποία έχει καταθέσει και ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει εξετάσει και πώς αξιολογεί αυτές τις προτάσεις;

2. Από ποιους θεσμούς θα ελέγχεται και πού θα λογοδοτεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;

3. Τι θα σήμαινε για την Ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη ο διορισμός ενός κοινού υπουργού Οικονομικών;

Απάντηση του Αντιπροέδρου κ. Dombrovskisεξ ονόματος της Επιτροπής(10.1.2018)Ως μέρος της δέσμης προτάσεων με στόχο την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η Επιτροπή πρότεινε στις 6 Δεκεμβρίου 2017 τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) που θα εδράζεται στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης. Η πρόταση βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του οποίου η δομή παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια. Η μετατροπή του σε ΕΝΤ θα ενισχύσει περαιτέρω τη θεσμική του εδραίωση. Αυτό θα συμβάλει στο να δημιουργηθούν νέες συνέργειες στο πλαίσιο της ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά τη διαφάνεια, την υποχρέωση λογοδοσίας έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών πόρων της ΕΕ και, ως εκ τούτου, στο να παρασχεθεί καλύτερη στήριξη στα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης, ορισμένα υφιστάμενα καθήκοντα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ να συγχωνευθούν, ενδεχομένως, υπό την αρμοδιότητα ενός Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή διάσταση της χάραξης οικονομικής πολιτικής και θα εξασφάλιζε ισχυρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε επίπεδο ΕΕ, χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι εθνικές αρμοδιότητες. Με τη συγχώνευση των υφιστάμενων καθηκόντων και την εμπειρογνωμοσύνη που θα διαθέτει σε επίπεδο ΕΕ, ο Υπουργός θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου διακυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να συμπληρώσει και να διευκολύνει την άσκηση εθνικών αρμοδιοτήτων, καθώς και στην αλληλεπίδρασή τους σε επίπεδο ΕΕ. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της Ευρωομάδας, κάτι το οποίο είναι ήδη εφικτό σύμφωνα με τις ισχύουσες Συνθήκες της ΕΕ.


Exit mobile version