Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ ενθαρρύνει την Τραπεζική Ένωση

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της και αρμόδιου για ζητήματα του ευρώ και του Κοινωνικού Διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την ανάγκη άμεσης προώθησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), καθώς και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να λειτουργήσει ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ενθαρρύνει όλα τα σχετικά μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση», και τονίζει ότι η ίδια συμβάλλει σε όλες τις εν εξελίξει εργασίες σχετικά. Παράλληλα, ο Ντομπρόβσκις αναφέρεται στην εκτίμηση της Κομισιόν ότι τα μέτρα μείωσης του κινδύνου που εγκρίθηκαν ή τελούν υπό διαπραγμάτευση -μεταξύ της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης- «αποτελούν στέρεη βάση ώστε να προχωρήσει το ζήτημα του οδικού χάρτη για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών συζητήσεων για μέτρα επιμερισμού των κινδύνων» (σ.σ. του κινδύνου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος από μελλοντικές συστημικές κρίσεις).

Στην ερώτησή του ο Παπαδημούλης υπενθύμιζε πως στην Επιτροπή Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουλίου 2018, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη άμεσης προώθησης του EDIS. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε την Κομισιόν ποιον οδικό χάρτη σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο σχετικά.

Ο Ντομπρόβσκις απαντά πως η επανεξέταση αυτών των θεμάτων θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ του Δεκεμβρίου 2018, συμπληρώνοντας ότι «οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με το EDIS θα συνεχιστούν στην ad-hoc ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης υπό την αιγίδα της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου».

Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ESM, ο Παπαδημούλης υπενθύμιζε ότι «ο Mário Centeno, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου DonaldTusk, πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ζητεί καθαρό οδικό χάρτη για την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», και «θίγει το εκκρεμές ζήτημα της ένταξης του μηχανισμού στις ευρωπαϊκές Συνθήκες», ρωτώντας την Κομισιόν «πώς σχολιάζει την αναγκαιότητα για συγκεκριμένο οδικό χάρτη και ένταξή του ESM στις ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά πως «επί του παρόντος, τα κράτη μέλη εξετάζουν θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», συμπληρώνοντας: «Η Επιτροπή πιστεύει ότι o υφιστάμενος διακυβερνητικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να βασίζεται στο δίκαιο της Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό, στις 6 Δεκεμβρίου 2017, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Θέμα:Η πρόοδος όσον αφορά το EDIS και το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουλίου 2018, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη άμεσης προώθησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), καθώς και για την ενδυνάμωση του ESM, προκειμένου να λειτουργήσει ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, η σχετική ανακοίνωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών του ευρώ, της 28ης Ιουνίου 2018, μεταθέτει τη σχετική συζήτηση στο μέλλον, χωρίς να σχολιάζει καθόλου τις προτάσεις του Mário Centeno, επικεφαλής του Eurogroup, για εξέλιξη του ESM σε ένα μηχανισμό που θα αναλάβει ρόλο ταμείου ύστατης καταφυγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου DonaldTusk, πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ζητεί καθαρό οδικό χάρτη για την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα, θίγει το εκκρεμές ζήτημα της ένταξης του μηχανισμού στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς σχολιάζει την αναγκαιότητα για συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και για ένταξή του στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, σύμφωνα και με την επιστολή του Mário Centeno;

2. Με βάση την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου στο ζήτημα του EDIS, ποιον οδικό χάρτη σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο;

Απάντηση του Αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (3.9.2018) Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη εξετάζουν θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι o υφιστάμενος διακυβερνητικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να βασίζεται στο δίκαιο της Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό, στις 6 Δεκεμβρίου 2017, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ κατέληξε στα τέλη του Ιουνίου 2018 στο συμπέρασμα ότι «Με τήρηση όλων των στοιχείων του οδικού χάρτη του 2016 στην κατάλληλη ακολουθία, θα πρέπει να αρχίσουν οι εργασίες για οδικό χάρτη για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων». Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωομάδα και τα προπαρασκευαστικά της όργανα να συζητήσουν τις λεπτομέρειες κατά τους επόμενους μήνες, με σκοπό την επανεξέταση αυτών των θεμάτων στη σύνοδο κορυφής για το ευρώ του Δεκεμβρίου 2018. Παράλληλα, οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) θα συνεχιστούν στην ad-hoc ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης υπό την αιγίδα της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή συμβάλλει στην εν εξελίξει εργασίες σε όλα τα επίπεδα. Εκτιμά ότι τα μέτρα μείωσης του κινδύνου που εγκρίθηκαν ή τελούν υπό διαπραγμάτευση (π.χ. η δέσμη μέτρων για τις τράπεζες του Νοεμβρίου 2016 και η δέσμη μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Μαρτίου 2018) αποτελούν στερεή βάση ώστε να προχωρήσει το ζήτημα του οδικού χάρτη, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών συζητήσεων για μέτρα επιμερισμού των κινδύνων, όπως το EDIS. Η Επιτροπή ενθαρρύνει όλα τα σχετικά μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση.


Exit mobile version