Για την επόμενη μέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την εφαρμογή, τις προκλήσεις της εποχής, για τις ελπίδες και τους φόβους των πολιτών, μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολάι Ντιμιτρόφ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζει τις δύο χώρες ”φυσικούς συμμάχους” τονίζοντας ότι «αλλάξαμε σελίδα, είμαστε σε εντελώς νέα εποχή, όμως η σελίδα τώρα είναι λευκή και πρέπει να την γράψουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, «ένας λόγος που επιτεύχθηκε η συμφωνία τώρα ίσως οφείλεται στο ότι οι κοινωνίες ωρίμασαν αλλά και στις ηγετικές ικανότητες που επέδειξαν όσοι αναμίχθηκαν στο εγχείρημα. Πιστεύω, επίσης, ότι μεταξύ άλλων συνδέεται και με την αυτοπεποίθηση. Και ζούμε σε μία περιοχή όπου περισσεύουν τα ισχυρά συναισθήματα. Όταν, δε, υπάρχει απόσταση μεταξύ ενός ενδόξου παρελθόντος και του παρόντος, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο και απαιτείται ισχυρή αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το μέλλον για να ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε, να πούμε «ας το κάνουμε αυτό».
Μάλιστα, ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας εκτιμά ότι « το Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να αναγράφεται στα διαβατήρια, στις αστυνομικές ταυτότητες, στα έγγραφα, στις πινακίδες, στους θεσμούς- είναι μία τεράστια κλίμακας αλλαγή που άρχισε ήδη να υλοποιείται. Το δεύτερο ζήτημα είναι η υλοποίηση του δεύτερου μέρους της συμφωνίας, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό γιατί απελευθερώσαμε ένα τεράστιο δυναμικό συνεργασίας και φιλίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δύο χώρες μας είναι φυσικοί σύμμαχοι».
«Είμαστε γείτονες, είμαστε στην Ευρώπη, η Ελλάδα φυσικά είναι μία μεγαλύτερη χώρα, αλλά στον σύγχρονο αλληλοεξαρτώμενο κόσμο όλοι μπορούμε να κερδίσουμε από τη συνεργασία», πρόσθεσε ο κ. Ντιμιτρόφ κάνοντας λόγο γαι συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. «Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ενδυναμώσουμε την κοινή μας ασφάλεια, πως μπορούν να συνεργαστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας; Θα θέλαμε, για παράδειγμα, να σπουδάζουν οι αξιωματικοί μας στις ελληνικές παραγωγικές σχολές αντί να πηγαίνουν σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μετά την Γερμανία εμπορικός εταίρος και μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να διπλασιάσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις».
Αναφερόμενος στη στάση των Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι «δεν συμβαίνει συχνά, στις μέρες μας, στον κόσμο να βλέπεις πολιτικούς να σκέφτονται περισσότερο για τις νέες γενιές και λιγότερο για τις επικείμενες εκλογές. Αυτό που σηματοδοτούν οι δύο αφηγήσεις είναι το στοίχημα ανάμεσα στον φόβο και την ελπίδα. Οι πολιτικοί που βρίσκονται στην εξουσία οφείλουν να σκέφτονται το συμφέρον της χώρας τους περισσότερο από το κομματικό συμφέρον».
«Τώρα έχουμε αναλάβει διεθνή υποχρέωση να προχωρήσουμε μπροστά. Η Ελλάδα, που δεν είχε το ίδιο ισχυρό κίνητρο, ήταν ήδη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. , έδειξε το πόσο σπουδαία χώρα είναι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γείτονά της. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη χώρα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό που καταφέραμε είναι ένα επίτευγμα, για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι στο σήμερα, σε αυτή τη γενιά και ξεκλειδώσαμε ένα μέλλον φιλίας, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για τους δύο γείτονες», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Ντιμιτρόφ επέρριψε ευθύνες στον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας Νίκολας Γκρούεφσκι για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν διεθνώς και στην Ελλάδα. «Η γλώσσα μας ανήκει στις σλαβικές. Καταλαβαινόμαστε πολύ καλά με τους γείτονες μας από Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία. Αυτό είναι το πολιτιστικό πλαίσιο του Έθνους μας. Και αυτός έσπειρε τη σύγχυση στον λαό μας και προκάλεσε την οργή των Ελλήνων», σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Ντιμιτρόφ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και στις σχέσεις με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, σημείωσε ότι « υπήρξαν πολλές στιγμές που βρεθήκαμε πολύ κοντά, αλλά και πολύ μακριά. Υπήρξαν στιγμές που ο Νίκος ήταν πολύ θυμωμένος μαζί μου, άλλοτε εγώ ήμουν ο πολύ θυμωμένος, υπήρξαν και στιγμές με φωνές. Ήταν δύσκολο, επίσης γιατί και οι δυο μας δεχόμασταν επίθεση από μέρος της κοινής γνώμης, απειληθήκαμε ακόμη και με θάνατο εμείς και οι οικογένειές μας. Όμως στο τέλος κατακτήσαμε μεταξύ μας πλήρη εμπιστοσύνη και πραγματική φιλία που θα διαρκέσει για πάντα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γράψουμε από κοινού ένα βιβλίο γιατί ήταν συναρπαστικό αυτό που ζήσαμε».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών