«Θεωρούμε ότι το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) αποτελεί όντως το τμήμα της τραπεζικής ενοποίησης, το οποίο λείπει και το οποίο θα έπρεπε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, κατανοούμε ότι παίρνει κάποιο χρόνο και παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει και κατανομή του κινδύνου. Αυτές είναι οι δυο πλευρές του νομίσματος», απάντησε η Ντανιέλ Νουί, πρόεδρος του Eποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ.
«Θεωρώ ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εφαρμόσουμε το πακέτο μείωσης του κινδύνου, προκειμένου να μπορέσουμε να κινηθούμε το συντομότερο προς την αμοιβαιοποίηση, προς το risk sharing, προς τον επιμερισμό του κινδύνου. Αλλά αυτά θα πρέπει να συμβούν παράλληλα», πρόσθεσε. Ερωτηθείσα ως προς τις θετικές δηλώσεις που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα για την επαρκή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, επιβεβαίωσε ότι «το δήλωσα και προς τις ελληνικές τράπεζες, ό,τι έχουν σημειώσει πρόοδο, κάνουν καλές προσπάθειες να ανταποκριθούν στα προβλήματα» και πρόσθεσε ότι θεωρεί «σχετικά καλή και επαρκή την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακεφαλοποίηση η οποία έλαβε χώρα στα τέλη του 2015».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες διευκρινίζοντας ότι «πρόσφατα έλαβαν μέτρα για την πρόκληση της διαχείρισης σε ότι αφορά στη σύνθεση των μελών των συμβουλίων, σε ότι αφορά και στη διαφάνεια της διαχείρισης και υπάρχει και η σχετική νέα νομοθεσία, αυτό θεωρώ ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση».
Καταλήγοντας τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ναι, το σημειώνουμε, αλλά ακόμα χρειάζεται μεγάλη δέσμευση, το οποίο είναι και φυσιολογικό αν θέλετε. Δεν διαφέρει η κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα από εκείνη των τραπεζών σε άλλες χώρες, πάντα υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις».