Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν κατά 80% οι δαπάνες του κράτους για μεταφορά πόσιμου νερού στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προχώρησε σε δύο δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης και ταχυδιυλιστηρίου στα νησιά Μεγίστη, Αρκιοί και Πάτμο, έπειτα από σχετικές προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους αυτούς που υπερψηφίστηκαν ομόφωνα.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Η διαδικασία μεταφοράς νερού στα άνυδρα νησιά κοστίζει σήμερα από 12 έως 15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
Ο τρέχων διαγωνισμός προβλέπει για τη Μεγίστη 0,90 ευρώ ανά κυβικό μέτρο η μεγίστη τιμή αναφορικά με τη λειτουργία της παλαιάς μονάδας αφαλάτωσης και 1,90 ευρώ, ανά κυβικό μέτρο για τη νέα μονάδα αντίστοιχα.
Η μεγαλύτερη τιμή του 1,90 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανάδοχος θα καταβάλει και την αξία της νέας μονάδας αφαλάτωσης (200 κυβικά μέτρα ημερησίως) πέραν της δαπάνης των συνοδών έργων που απαιτούνται.
Για την Πάτμο και τους Αρκιούς η τιμή ανά κυβικό μέτρο έχει προβλεφθεί στα 0,75 ευρώ μεγίστη τιμή. Επομένως, η δαπάνη περιορίζεται κατά 75 – 80%.
Το έτος 2013 η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο δήμος Πάτμου κατέβαλαν το ποσό των 1.199.200 ευρώ για την υδροδότηση της Πάτμου και των Αρκιών, ενώ το 2014 το ποσό των 1.003.933 ευρώ.
Με τον νέο διαγωνισμό, η δαπάνη αυτή προβλέπεται να φτάσει στις 221.400 ευρώ μέγιστο κόστος.
Εφόσον ευδοκιμήσει το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, θα σχεδιαστούν παρόμοιες προγραμματικές συμβάσεις με τα νησιά Κίμωλος, Λειψοί, Αμοργός (Κατάπολα), Ηρακλειά και Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης.
Στόχος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και ο τερματισμός ενός πολυδάπανου και αναχρονιστικού τρόπου αντιμετώπισης της λειψυδρίας με τη μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία στα άνυδρα νησιά του νοτίου Αιγαίου.