Όταν η χρηματοοικονομική κρίση «γονάτισε» την παγκόσμια οικονομία, η Νορβηγία σε μεγάλο βαθμό έμεινε αλώβητη. Όμως, το πετρέλαιο κάτω από τα 50 δολάρια είναι άλλο θέμα.
Η ανεργία στη χώρα «κορυφώθηκε» γύρω στο 3,7% το 2010, στον απόηχο της κρίσης. Όμως, η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας στο 4,3% τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, και αυτό μάλιστα πριν τη νέα πτώση στην τιμή του Brent.
Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Νορβηγία δυσκολεύεται περισσότερο να αντιμετωπίσει την πτώση του πετρελαίου, παρά την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση:
1. Η Νορβηγία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο
Καθώς είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της χώρας, ο πετρελαϊκός πλούτος της ήταν αυτός που σε μεγάλο βαθμό βοήθησε τη χώρα να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα όμως αυτός ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα και ελάχιστοι είναι οι άλλοι τομείς που μπορούν να προσφέρουν ανάπτυξη.
2. Η «έκρηξη» του πετρελαίου κάποτε θα τελείωνε
Το πετρέλαιο χάνει αξία την ώρα που οι επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία οδεύουν προς το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2000. Για να αντιμετωπίσουν την μεταβολή αυτή, εταιρείες όπως η Statoilάρχισαν να περιορίζουν τις δαπάνες τους τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν αρχίσει η κάθετη πτώση του Brent.
3. Η Νορβηγία ίσως χρειαστεί να «βάλει χέρι» στις αποταμιεύσεις της
Αν η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει χρήματα από το κρατικό επενδυτικό ταμείο, θα πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα. Ή αυτό, ή θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά τις δημοσιονομικές της δαπάνες σε μια περίοδο που η χώρα τις έχει μεγάλη ανάγκη. Οι κρατικές δαπάνες θα μπορούσαν να αρχίσουν να ξεπερνούν τα έσοδα από το πετρέλαιο, τα οποία μπαίνουν σε αυτό το ταμείο για τις μελλοντικές γενιές.
Η χρήση χρημάτων από το συγκεκριμένο ταμείο είχε προγραμματιστεί για αρκετές δεκαετίες αργότερα και κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει αυτό να είναι η «κληρονομιά» του. Αν η Νορβηγία πλησιάσει την απόσυρση χρημάτων από το ταμείο, αυτό θα οδηγήσει σε μια άσχημη διαμάχη ως προς το τι ήταν αυτό που οδήγησε εκεί την χώρα ταχύτερα του αναμενόμενο και ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσει και νέα νομοθεσία.
Πηγή: Euro2day.gr