Quantcast
Non-Paper του γερμανικού ΥΠΟΙΚ «καίει» Ελλάδα και Eurogroup - enikonomia.gr
share

Non-Paper του γερμανικού ΥΠΟΙΚ «καίει» Ελλάδα και Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

«Φωτιά» στο ECOFIN και στην Ευρωζώνη βάζει Non Paper της Γερμανικής κυβέρνησης που επιδιώκει να απαντήσει στα σχέδια Γιούνκερ για μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ένωσης με κεντρικό στοιχείο την διάσωση της Ελλάδας και τις μεθοδολογίες που επελέγησαν. 



 

Όταν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν από δύο ημέρες ανέφερε στο κατάμεστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι προτίθεται να σφυρηλατήσει το σύστημα τα ευρωζώνης για να  εξασφαλίσει τις τραπεζικές καταθέσεις, η πρόθεση του ήταν να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα για την ενίσχυση των θεμελίων του ενιαίου νομίσματος αναφέρουν οι Financial Times την Παρασκευή αποκαλύπτοντας ένα non paper του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που βάζει φωτιά στο σημερινό ECOFIN.

Το σχέδιο του προέδρου της ΕΕ ελήφθη περισσότερο ως κήρυξη πολέμου από την Γερμανία παρά ως καλλιέργεια ελπίδας αναφέρει ο Τζιμ Μπρουνσντεν που υπογράφει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι η αντεπίθεση της Γερμανίας ξεκίνησε και θα εκδηλωθεί στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή.

Λίγες ώρες μάλιστα νωρίτερα όπως αναφέρει ο Τζιμ Μπρουνσντεν το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ κυκλοφόρησε  ένα «non paper» που παρουσιάζουν οι FT  με το οποίο θέτει σαφείς κόκκινες γραμμές στην προσπάθεια Γιούνκερ να ανακατευθύνει τη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις  στην ευρωζώνη. Μια συζήτηση που επιταχύνθηκε μετά από το χάος του Ιουλίου που κατέληξε στη συμφωνία για διάσωση στης Ελλάδας. Κάτι που η Γερμανία ωστόσο θεωρεί μη αποδεκτό.

Σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο που έχει διανεμηθεί στους υπουργούς Οικονομικών ενόψει των συνεδριάσεων του ECOFIN και του Eurogoup, το Βερολίνο προτείνει τη δημιουργία μιας «διαδικασίας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους», μέσω της οποίας το βάρος θα κατευθύνεται στους ομολογιούχους.

Η γερμανική πρόταση θα υποχρεώνει τους κατόχους χρέους να δεχτούν αυτόματη επιμήκυνση των τίτλων που κατέχουν όποτε το κράτος-μέλος ζητά τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για ιδέα την οποία είχε αναφέρει για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Το γερμανικό έγγραφο φέρεται επίσης να προτείνει την τροποποίηση των όρων που διέπουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ώστε να είναι πιο εύκολο οι επενδυτές να υποχρεωθούν να δεχτούν αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν.

Πέρα από το ζήτημα του χρέους, στον απόηχο των επίπονων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γαλλία πρότειναν μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, με αιχμή τη σύσταση ενός κοινού ταμείου για την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων.

Στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τους FT, το Βερολίνο επιμένει πως το βάρος για την προστασία των καταθέσεων μιας προβληματικής τράπεζας δεν θα πρέπει να πέφτει σε ένα κοινό εγγυητικό ταμείο που θα χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, αλλά στους μετόχους.

«Το να αρχίσουμε τώρα μια συζήτηση για περαιτέρω αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών ρίσκων μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής εγγύησης […] είναι απαράδεκτο», αναφέρεται στο γερμανικό έγγραφο, σε μια ξεκάθαρη απάντηση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες δήλωσε αποφασισμένος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν οι FT, στις συνεδριάσεις του ECOFIN και του Eurogroup την Παρασκευή και το Σάββατο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ξεκαθαρίσει ότι είναι λάθος να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μοίρασμα της ευθύνης προτού επέλθει μεγαλύτερη πειθαρχία στις αγορές χρέους.

 

Κατεβάστε εδώ το έγγραφο των Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.