Νomura: Αναγκαία και όχι ένδειξη εμπιστοσύνης η επίσπευση της προεδρικής εκλογής

Ως αναγκαιότητα περιγράφει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει την διαδικασία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας η Nomura  παρά σαν μια ένδειξη εμπιστοσύνης ότι διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό των 180 βουλευτών που χρειάζονται για να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας.

Όπως υποστηρίζει, με αυτή την κίνησή της η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση στους βουλευτές από τη στιγμή που η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και η πιστωτική γραμμή δεν βρίσκεται ακόμη στη θέση της.

Επίσης, αυξάνει την πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επακόλουθες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη Nomura, μια «αναστροφή» θα είναι πιο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σενάριο όπου θα πρέπει να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν το MoU για την πιστωτική γραμμή (ECCL) υπό την πίεση των περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων.

Επίσης, αποφεύγει το να υποχρεωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού να ψηφίσει μέτρα πριν από τις προεδρικές εκλογές, και τέλος, μειώνει τον χρόνο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία συμμαχιών κατά της διαδικασίας εκλογής προέδρου.

Αναφέρει δε ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη (για τον υποψήφιο της προεδρίας) περίπου 173-175 βουλευτών. «Ωστόσο, οι υπόλοιποι 5-7 βουλευτές θα είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, καθώς απαιτείται η προσέλκυση πέντε ψήφων από τους ΑΝΕΛ».

Συνολικά, εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου χρειάζεται επιπλέον στήριξη είτε από τους ΑΝΕΛ είτε από τη ΔΗΜΑΡ.

Exit mobile version