Νικολούδης: «Η ΑΤΕ το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους»

Ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους» χαρακτήρισε την υπόθεση της πρώην ΑΤΕ ο υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Ε. Νικολούδης, σήμερα το πρωί μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ 1.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, επιμένει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό δεδομένου του οικονομικού ύψους της υπόθεσης, που ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «μιλάμε για πέντε δισεκατομμύρια ευρώ κατ’ ελάχιστο, γιατί αν υπολογιστούν και κάποιες άλλες ζημιές ξεπερνάει τα έξι δισεκατομμύρια και αν σκεφτεί κανένας ότι σε ένα ανάλογο σκάνδαλο το περίφημο σκάνδαλο του Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης τα ποσά ήταν πολύ μικρά σε σχέση με αυτό. Δηλαδή, αν υπολογίσουμε σε ευρώ, έφτανε τα 60 εκατομμύρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση αφορά στη χορήγηση προβληματικών δανείων .
«Οι χορηγήσεις των δανείων – των δανεικών και αγύριστων – δεν δινόταν σε τυχαία πρόσωπα. Δίνονταν σε επιλεγμένα πρόσωπα και φορείς, εξυπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις και κυρίως δεν γινόταν είπαμε με κριτήρια τραπεζικά. Και αυτό αποδεικνύεται», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε «έχουν βαρύτατες ευθύνες, ποινικές κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικές κάποια άλλα. Εγώ επιμένω στο θέμα των πολιτικών ευθυνών».

Πάντως η υπόθεση «δεν αφορά τα δάνεια πολιτικών κομμάτων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Δεν έχουν μετρηθεί τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων. Αφορά δάνεια που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, σε επιχειρηματίες, επιλεγμένους επιχειρηματίες και σε γεωργικούς συνεταιρισμούς», κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο, χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Όπως τόνισε, «δεν δόθηκαν τυχαία αυτά τα δάνεια. Η τράπεζα αυτή, και γιατί μιλάω με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, ότι ήταν θέμα πολιτικό, δεν λειτούργησε με κριτήρια επιχειρηματικά, τραπεζικά, όπως θέλετε πείτε το, αλλά δεχόμενη πολιτικές κατευθύνσεις, ή πολιτικές εντολές, ή πολιτικές διαταγές, αν θέλετε, από όσους είχαν την εξουσία αυτά τα χρόνια…»

Σύμφωνα με τον κ.Νικολούδη, «για τα πολιτικά πρόσωπα είναι σαφές ότι υπάρχει» ζήτημα παραγραφής, «εκτός εάν δεχτούμε μία νομική κατασκευή, που δεν είναι και τόσο αυθαίρετη, ότι έχουν συνεργήσει και στο ξέπλυμα χρήματος, που κάνανε αυτοί που πήραν τα δάνεια».

Exit mobile version